Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Proměna zimního okruhu zámku v Zákupech začala, přibyly tři místnosti

Státní zámek Zákupy na Českolipsku dokončil první etapu proměny svého zimního okruhu. Dosud byl mixem místností, kde nejsou vzácné papírové tapety malíře Josefa Navrátila, do budoucna bude v prostorech, které před dvěma stoletími využíval doprovod habsburského císaře Ferdinanda Dobrotivého. Hotové jsou zatím tři z deseti místností v prvním patře.

V někdejší letní císařské rezidenci přibyly dva pokoje lantkraběnky a kardinálský pokoj. Jde o prostory v prvním patře severního křídla zámku, které poslední desítky let sloužily jako depozitáře a nikdy před tím nebyly veřejnosti přístupné. Návštěvníci si je budou moci prohlédnout od čtvrtka do konce dubna a pak znovu až od listopadu.

Podle kastelána je jejich cílem nabídnout v zimním období něco jiného než v hlavní návštěvnické sezoně, proto začali s proměnou zimního okruhu. „Ten je v současné době poskládaný ze všeho možného, kde se tady dá přes zimu provázet, aniž by interiéry trpěly. Když to řeknu velmi zjednodušeně, v zimě provázíme v místnostech, kde nejsou ty papírové tapety," řekl kastelán Vladimír Tregl.

Nově chtějí mít podle něj zimní okruh s novým konceptem v prvním patře zámku. „Ty interiéry byly za časů Ferdinanda Dobrotivého a jeho manželky obývány šlechtou, kterou se oni obklopovali. Byly to místnosti pro jejich dvořany. A protože my na hlavní prohlídkové trase, tam, kde hovoříme o samotném císaři a císařovně, nemáme příliš mnoho prostoru zabředávat do takových, sice už třeba okrajových, ale také velmi zajímavých informací, tak právě zimní prohlídkový okruh nám k tomu pomůže," dodal kastelán.

Dvě nově vytvořené místnosti jsou zařízené jako ložnice a salon lantkraběnky Terezie z Fürstenbergu, která byla hofmistryní císařovny Marie Anny Karolíny, manželky Ferdinanda Dobrotivého. Třetí místnost je kardinálský pokoj, tedy hostinský pokoj pro olomouckého arcibiskupa a kardinála Bedřicha z Fürstenbergu, který býval u zbožného císařského páru častým a vítaným hostem. Tregl míní, že pro návštěvníky budou nové prostory nejzajímavější tím, že v nich je mnoho drobných předmětů. „Císařské pokoje, které se nacházejí ve druhém patře, mají sice přepychový a luxusní výzdobu, ale jsou to obrovské místnosti s šest metrů vysokými stropy a ty drobounké předměty v císařských místnostech zanikají. Ale tady v tom prvním patře jsou místnosti mnohem nižší a mají tím pádem takový mnohem lidštější rozměry a mnohem snáze se tím pádem dají zařídit jako útulné, zabydlené," dodal kastelán.

Zákupský zámek je národní kulturní památkou, loni ho navštívilo 24.673 lidí. Zákupy patří letos mezi hlavní objekty dlouhodobého projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů, které v tomto roce pokračuje připomínkou Habsburků. Na zámku je budou připomínat speciálními prohlídkami a kulturními akcemi. Navíc v souvislosti s výročím 200 let od narození Bedřicha Smetany zámek ukáže i klavír, na nějž hrál slavný skladatel Ferdinandovi Dobrotivému.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zámek Zákupy

Štítky ČR, památky, Zákupy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alena Tollarová

Na zimní prohlídce zámku Zákupy jsem byla a dosud mi v hravě rezonuje poutavý výklad pana kastelána se spoustou zajímavostí, které bych se asi při prohlídce hlavního okruhu nedověděla. Děkuji.

Neděle, 31. března 2024, 08:29Odpovědět

Proměna zimního okruhu zámku v Zákupech začala, přibyly tři místnosti  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.