Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Stavba náplavky u Nisy v Liberci nabírá zpoždění, soutěž řeší ÚOHS

Stavba náplavky u Lužické Nisy v Liberci nabírá zpoždění, soutěž na dodavatele druhé etapy kultivace okolí sídla Libereckého kraje řeší Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Kraj dostal v soutěži šest nabídek, zvítězila společnost CL-Evans s nabídkovou cenou 130,316 milionu korun, je to téměř o pětinu méně než projektanti původně odhadovali. Výsledek napadl neúspěšný uchazeč, uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda potvrdil, že úřad vede ve věci správní řízení od 19. února. „Na návrh dodavatele Gardenline s.r.o., který si stěžuje na údajně nezákonný výběr dodavatele. Prvostupňové rozhodnutí zatím nebylo vydáno," uvedl Švanda. Podle hejtmana ale firma nabídla cenu zhruba o deset milionů vyšší než vítěz.

Stavba náplavky je součástí miliardového projektu kultivace dolního centra Liberce. Začala v roce 2014, kdy kraj od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) koupil budovy a pozemky v sousedství svého sídla. Za areál o rozloze více než 11.000 metrů čtverečních zaplatil 125 milionů korun. Náplavka navazuje na první etapu, jejíž součástí byl parkovací dům pro 244 aut, který kraj otevřel 2. ledna. Stavba náplavky měla navázat, ve druhé etapě projdou zásadní změnou také rozbité plochy kolem krajského úřadu, které dosud sloužily jako parkoviště.

Součástí projektu bude i nový přímý vstup do krajského úřadu přes lávku, se kterou počítal už původní projekt architekta Zdeňka Plesníka na konci 60. let minulého století. Přístupové schodiště dělníci prodlouží, kromě zeleně a lávky tam bude občerstvení, veřejné toalety, vodní prvek a dětské hřiště. „To hlavní je ale sestup k Nise, umožní návštěvníkovi sejít k řece a namočit si nohy ve vodě," řekl již dříve spoluautor projektu David Pavlišta ze studia re: architekti.

Liberecký kraj začal s rekultivací této části města před deseti lety, kdy od VÚTS budovy a pozemky koupil. Půl miliardy korun už investoval do přestavby bývalé administrativní budovy na Evropský dům a rekonstrukce někdejších dílen, kde je dnes kromě jiného podnikatelský inkubátor nebo archiv. Parkovací dům přišel na dalších 246 milionů korun. Část nákladů na revitalizaci areálu ale pokryly dotace. Podle hejtmanova náměstka Zbyňka Miklíka (Piráti) má kraj šanci získat kolem 25 milionů korun i na náplavku, záležet bude na množství zeleně.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Blanka Freiwilligová

Štítky ČR, stavby, správa, Liberecký, ÚOHS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba náplavky u Nisy v Liberci nabírá zpoždění, soutěž řeší ÚOHS  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.