Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V bývalém prostoru v Ralsku čeká demolice poslední chátrající objekty

Poslední z chátrajících objektů v bývalém vojenském prostoru Ralsko čeká demolice. K zemi jich půjde 37, a to v lokalitách Hradčany a Svébořice. Jde o poslední stavby stojící v místech, která využívala sovětská armáda.

Předpokládané náklady na demolici jsou 38,9 milionů korun, Liberecký kraj získal ze Státního fondu podpory investic finanční dotaci ve výši 31,2 milionů korun. Bourání začne letos a hotové má být do konce roku 2025.

Staré budovy nejen hyzdí krajinu, ale jsou i nešetrné k životnímu prostředí. Cílem bouracích prací je vytvořit z Ralska čisté a bezpečné místo, které by v dalších letech mohlo sloužit například k rekreačním účelům. K zemi půjdou zejména zbývající menší objekty a dojde ke kompletnímu dočistění oblasti od veškeré zátěže,“ uvedl Jan Sviták (Starostové pro LK), statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Bývalý vojenský prostor v Ralsku využívala armáda do 90. let minulého století. Na ploše 250 kilometrů čtverečných působila v letech 1938 – 1991 německá, sovětská i československá armáda. V roce 2007 převzal území od státu Liberecký kraj. Oblast je jednou z nejzatíženějších v zemi, a to zejména po pobytu sovětských vojsk, sanace území stála už přes půl miliardy korun. Liberecký kraj převzal oblast v roce 2007 od státu část prostoru zhruba se 170 objekty, velkou část z nich už zboural.

Průběh demolic a investování dotací do bourání nyní prověřoval i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), zajímalo ho, zda byly využity finance účelně. „Hodnocení NKÚ dopadlo kladně,“ doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).   

Ralsko má především potenciál k využití v turistickém ruchu. Například zde již funguje Geopark Ralsko, který ukazuje návštěvníkům přírodní bohatství krajiny. V lokalitě u letiště v Hradčanech se plánuje výstavba fotovoltaické elektrárny, která by měla být největší v regionu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky bývalý vojenský prostor, demolice, zátěž, Ralsko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V bývalém prostoru v Ralsku čeká demolice poslední chátrající objekty  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.