Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Jizerkách vznikla poblíž Nového Města pod Smrkem vodní nádrž

Novou vodní nádrž Perlík, určenou pro zadržování vody v krajině, dokončily Lesy ČR poblíž Nového Města pod Smrkem. Nádrž o rozloze 4 320 metrů čtverečních přišla na 7,8 milionu korun.

Perlík se nachází v údolí Ztraceného potoka Perlík asi 300 metrů jihozápadně od vyhledávaného střediska Singltrek pod Smrkem. Její budování začalo v roce 2020.

Vytěžený kámen se pečlivě třídil, takže ho bylo možné znovu použít na opevnění hrází, koryta Ztraceného potoka a bezpečnostního přelivu. To stavbě výrazně prospělo a v krajině tak působí přirozeně,“ řekl Zbyněk Morkus, vedoucí správy toků Lesů ČR pro oblast povodí Labe.

Prostorná nádrž má hlavní a boční hráz dlouhou 164 metrů. A právě kvůli kamenitému a propustnému podloží těsní celou zátopu i s hrází bentonitové matrace. Tato technologie odlišuje Perlík od jiných obdobných lesních nádrží.  

Nádrž se stala hned po napuštění výletním cílem,“ dodal Morkus s tím, že v místě přibude ještě dřevěné posezení s trámem na zavěšení kol a přivázání koní včetně informační tabule.

Lesy ČR nechaly postavit vodní nádrž v rámci projektu Vracíme vodu do lesů, který má na rok 2024 v plánu zrealizovat 180 různých opatření pro zadržení vody, ať jde o nádrže, meliorace nebo různé tůně. Projekt finančně podporuje i Ministerstvo zemědělství.

Další stavby na Liberecku jsou například aktuálně prováděny na Ludvíkovském potoce v Novém Městě pod Smrkem, v Hejnicích u prameniště Černého potoka, na Včelím potoce v Oldřichově v Hájích či na Křížovém potoce u Bílého Kostela nad Nisou a jinde.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lesy ČR

Štítky voda v krajině, nádrž, Perlík, Lesy ČR, Jizerské hory, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jizerkách vznikla poblíž Nového Města pod Smrkem vodní nádrž  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.