Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Muzeum v Liberci hledá firmu, jež projektově připraví netradiční expozici

Severočeské muzeum v Liberci chce vytvořit v suterénu své budovy netradiční expozici o Říšské župě Sudety, která byla za II. světové války součástí fašistického Německa a Liberec byl jejím hlavním městem. Zatím jde o záměr. Muzeum nyní hledá firmu, která expozici projektově připraví. Zástupce ředitele muzea Ivan Rous míní, že technicky připravit novou expozici s ohledem na její umístění ve sklepení bude náročné a k realizaci se dostanou až za několik let.

Jsou to prostory, přes které teď vede třeba parní potrubí a vedou tam i inženýrské sítě. To znamená, bude se muset udělat stavební projekt na úpravu celého prostoru," řekl Rous.

Náklady na vybudování expozice zřejmě přesáhnou 20 milionů korun. „Naší ambicí je vysvětlit tam druhou světovou válku z pozice našeho regionu. Co se zde odehrávalo, jaký vliv to mělo na jednotlivé skupiny obyvatelstva," uvedl zástupce ředidele muzea, který se tomuto období dlouhodobě věnuje.

V již zpracovaném konceptu k expozici se uvádí, že Liberec byl za druhé světové války epicentrem nacistické moci v Sudetské župě. Faktickou moc zde neměly jen politické nacistické špičky, ale i úřady jako byl zbrojní inspektorát, který sídlil v libereckém zámku. Tato konstelace sebou nesla i obrovský počet míst nacistické nucené práce – zajateckých, pracovních i koncentračních táborů, kterých bylo jen v Liberci více než 100.

Muzeum chce expozici vytvořit v prostorech bývalé kotelny a skladiště pod hlavním schodištěm na ploše 166 metrů čtverečních. Využít pro ni hodlá i stavební prvky těchto míst, třeba cihelné zdivo by mělo evokovat protiletecký kryt. Expozice bude také interaktivní. „Nebude to taková statická expozice, to znamená vitrína, popiska, ale měla by to být expozice, kde budou nějaké mechanické modely, projekce, virtuální realita a podobně," uvedl Rous.

Expozice by navíc měla být variabilní, v takzvaných módech, které by se spouštěly podle toho, kdo si ji prohlíží. „Když třeba přijde třída ze základní školy, tak se celá expozice naprogramuje tak, aby tam nebyly úplně ty hrůzy války, abychom ty děti nestresovaly," nastínil Rous. Podle něj bude mít expozice minimálně dva módy. „Jeden takový pedagogický a jeden pro klasického návštěvníka. A většina toho se bude odehrávat v podobě projekcí virtuální reality," dodal zástupce ředitele muzea.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Severočeské muzeum v Liberci

Štítky ČR, muzea, historie, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Kontroverz

Fakt je to dobrý nápad? Oživíme i Muzeum nacistického barbarství a veškeré diskuse okolo? S čestným občanem Henleinem na radnici je do dobrá výzva pro neo nácky... Historie je jedna věc, ale tohle oživovat, no potěš hákový kříž. Já bych radši zůstal u těch současných třech metrů čtverečných v muzeu na dané téma. A to si nemyslím, že bych byl pos*ánek.

Pondělí, 22. dubna 2024, 22:26Odpovědět

Muzeum v Liberci hledá firmu, jež projektově připraví netradiční expozici  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.