Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Rekonstrukce hrádecké obřadní síně přišla na 2 miliony korun

Rekordní počet občánků města přivítají v nově zrekonstruované obřadní síni radnice v Hrádku nad Nisou. Její rekonstrukce trvala více než rok a stála 2 miliony korun. První akcí v nové síni bude páteční vítaní občánků města, kterých dorazí i s rodiči 37.

Obřadní síň v přízemí radnice byla v nevyhovujícím stavu. „Hlavní důvodem její rekonstrukce byla zastaralá elektroinstalace,“ popisuje starosta Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!) s tím, že víceméně celý prostor si už změnu zasloužil. „Sedačky tu byly z roku 1985 z doby, kdy radnice vyhořela a rekonstruovala se. Když si do nich sedal starší člověk, měl trošku problém se zvednout.

Návrh na obnovu připravil projektový ateliér David, který měl za úkol nechat obřadní síň spíše střídmého charakteru, avšak příjemnou, aby se v ní lidé cítili dobře.

Pracovali jsme ve svém, a jak už to tak bývá, trvalo to déle, než jsme předpokládali. Důvodem bylo i to, že jsme museli všechny práce koordinovat,“ dodává starosta.

Stavební úpravy stály více než 1 milion. „Museli jsme nechat oklepat omítku, včetně kleneb, znovu nahodit a vymalovat. Položili jsme nový koberec a udělali nové elektrické rozvody, vypočítává rozsah prací vedoucí Odboru investic a správy majetku Jiří Palas a starosta dodává: „Máme tu díky tomu i nové technologie. Dříve jsme tu měli člověka, který si musel hudbu donést, a pak ji pouštěl. Teď se nově ovládá z centrálního pultu. Paní matrikářka už tak nebude muset nikomu signalizovat, kdy má hudební doprovod pustit, a jak hlasitě. Někdy je dobré, aby hrála naplno. Ale jsou momenty, například když svatebčané mluví, aby se ztišila a my pak nemuseli zvyšovat hlas.“

Původní zůstalo pouze zarámované zrcadlo, obraz a také skleněné křišťálové lustry. „Ty jsme ale také nechali zrenovovat a vyčistit. Koupili jsme nové vybavení, řečnický pult, křesílka, designové radiátory nebo třeba kličky u oken. Původní byly hliníkové z 80. let minulého století,“ dodává Palas. Částečně se rekonstruovala i sousední místnost, kde je kuchyňka.

Ohodnoť článek

Foto Město Hrádek n. N.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce hrádecké obřadní síně přišla na 2 miliony korun  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.