Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Stavba nové knihovny v Turnově odstartovala. Vyjde na téměř 112 milionů korun

Stavba nové turnovské knihovny odstartovala. Vyjde na téměř 112 milionů korun a její konec se plánuje na prosinec roku 2025.

Stavba turnovské knihovny odstartovala ve středu, kdy se nejprve odstranil přiléhající domek a poté se vybourali betonové výplně na promítacím plátně. „Ve středu kolem poledne dorazil na místo jeřáb, který zafixoval zhruba polovinu železné konstrukce, a pracovníci firmy autogenem odřezávali jednotlivé roury. S pomocí jeřábu byla ještě téhož dne položena polovina plátna k zemi. V dalších dnech dojde k likvidaci zbylých částí,“ sdělila Zdenka Štrauchová na webu města.

Promítací plátno však město plánuje zachovat. „Projekt nové turnovské knihovny v samém centru města jedinečně přebírá funkci promítacího plátna letního kina. Stává se přijímačem jak pro film, tak současně pro obraz celého města. Měkká křivka fasády se otvírá výhledům na široké panorama Turnova i okolní krajiny řadou oken a vyhlídek,“ doplnila Štrauchová.

Na stavbě vše probíhá podle představ. Předání staveniště proběhlo již 11. dubna. Sepsaly se veškeré dokumentace, staveniště se ohraničilo a bylo potřeba dát pozor i na okolní stromy a keře v objektu. Na místě byly vybudovány hrubé terenní úpravy a vznikla také příjezdová cesta. Jakmile se roztřídí odpad po demolici, začne se s přípravami pro zakládání stavby. Stavbu provádí společnost Bielskie Przedsiebiorstwo Budownictwa Przemyslowego (BPBP), organizační složka Kosmonosy – Česká republika. 

„Knihovna je dnes flexibilním komunitním prostorem. Je to místo, kde lze nalézt klid pro individuální vzdělávání i místo pro sdílené aktivity a umělecké performance. Nová budova knihovny podobným aktivitám přinese důstojné zázemí,“ dodala Štrauchová.

Investice je vyčíslena na necelých 112 milionů korun, avšak značnou část uhradí dotace. Další dotaci město Turnov využije pro vnitřní vybavení. Hotovo by mělo být nejpozději do 2. prosince roku 2025. S ukončením hrubé stavby se počítá 6. dubna 2025.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky Turnov, stavba, knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba nové knihovny v Turnově odstartovala. Vyjde na téměř 112 milionů korun  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.