Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Místo výstaviště obytná čtvrť. Proměnu představuje nová územní studie

Propojení částí Liberce ohraničených Tržním a Štefánikovým náměstím, Šamánkovou ulicí a tzv. Zlatým křížem, jímž je křižovatka Masarykovy a Vítězné ulice, v jedno spojité území a jeho budoucí využití, řeší nová území studie, kterou si nechalo zpracovat město a přestaví ji veřejnosti. Lidé mají možnost vznést připomínky. Například Technické muzeum v Liberci organizuje petici za zachování území, tak jak je, neboť má obavy, že se volnočasový areál promění v rušné místo.

Náměstek primátora pro územní plánování, majetkoprávní záležitosti a sport Adam Lenert (ANO) řekl, že zatím nejde o konečnou verzi studie.

Ta obava muzea zatím oprávněná není, protože je to návrh, který je k připomínkování a projednání. Takže je zcela adekvátní, že Technické muzeum uplatní nějakou námitku, připomínku, kterou se budeme zabývat,“ uvedl Lenert.

Studie pracuje především s prostorem výstaviště, které by se mělo proměnit a mimo jiné tady kromě využití dvou pavilonů výstaviště počítá třeba s výstavbou bytových domů, vytvořením náměstíčka s vodním prvkem či novými místy k parkování. Zejména by ale mělo dojít k propojení částí města nad Severočeským muzeem, přes výstaviště až k Tržnímu náměstí Gorkého ulicí, tak, aby se nemusel areál obcházet.

Územní studie, kterou pro město zpracovala architektonická kancelář gogolák + grasse bude veřejnosti představena 4. června od 17 hodin v libereckém kině Varšava.

Studii ze zákona pořizuje odbor veřejného plánování, který studii také představí. My dodávali zadání, které vycházelo ze čtyři roky starého bádání ohledně lokality. Návrh zadní části výstaviště, z hlediska funkčního členění i vymezení veřejného prostranství, odpovídá platnému územnímu plánu, který byl schválený v roce 2022,“ vysvětlil náměstek pro veřejný prostor Jiří Janďourek (Starostové pro LK).

PODÍVEJTE SE
Územní studie výstaviště bude představena veřejnosti 4. června od 17 hodin v kině Varšava. 

V areálu bývalého výstaviště sídlí již desátým rokem Technické muzeum Liberec, které v reakci na uveřejněnou studii organizuje petici. Lidé ji mohou podepisovat v prostorách muzea. Studie už nepočítá s využitím zadních pavilonů výstaviště a zachovány by zůstaly přední dva pavilony směrem k v Masarykově ulici.

Jde nám především o zachování území, tak jak je dnes, pro kulturní akce, pro rodiny s dětmi a jako klidovou zónu. Denně k nám chodí desítky rodičů s dětmi, využívají prostor pro volný čas a pokud tady budou jezdit auta, což v případě, kdyby tady stály domy a bylo parkování, budou, klidové území už to nebude,“ řekl mluvčí muzea Jiří Konvalinka. Mimo jiné by muzeum přišlo o dva pavilony, v nichž je nyní například expozice tramvají nebo lanové dráhy.

Územní studii, která přináší možnost nového využití zhruba pro desetihektarový prostor, mohou lidé připomínkovat do 13. června 2024.     

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vizualizace studie gogolák + grasse

Štítky územní studie, výstaviště, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štěpánka Kašparová

Co na to říct? Další nesmyslný nápad radnice, mnozí si pamatují, že na bývalém LVT měly být všechny střední školy! :-(. Radnici chybí vize do budoucna, dívá se optikou pouze vytyčeného volebního období a postavit si snad pomník? Je to území vhodné pro střední a vysoké školy zaměřené na nové potřeby lidstva a planety vůbec jako udržení zdravého živ. prostředí, odpadové hospodářství, moderní technologie, zdravotnictví, psychologické služby, ozdravení a zatraktivnění řemesel atd. Chybí nám do budoucna urgentně školy pro děti a studenty se speciálními potřebami!! Je tu jen jedna škola na Jablonecké ulici. Ve stotisícovém městě je pouze jeden dům dětí a mládeže věnující se kroužkům, volnočasovým aktivitám Větrník, kde i při nejlepší vůli děti se spec. potřebami či vozíčkáři nemají šanci se vůbec začlenit. "LVT" patří vzdělávání, volnočasovým aktivitám, propojení zdravých jedinců i těch s jinakostí, bezpečné místo pro děti jejich rodiče i prarodiče, kde se budou cítit dobře s moderním zázemím a přijatelnou dostupností! "LVT" utemovat byty a zakonzervovat toto atraktivní území na příštích 80 let je HOLÝ NESMYSL! Lehce a rychle vydělané peníze pro město by se sakra do budoucna nevyplatilo!! Mysleme hlavou, prosím, a nejlépe srdcem, co tady chceme po sobě zanechat za 50 let? Prázdné drahé byty pro bohaté co by investici? Totiž jinak by to nedopadlo, prosím, už na radnici nechrastěte peněženkami a začněte dělat něco užitečného, moc vám budeme občané města povděčni!:-)

Pondělí, 20. května 2024, 13:46Odpovědět

Tasmansky Czert

Pár námětů k zamyšlení: 1. nacpat byty do takhle exponované lokality, která by měla sloužit široké veřejnosti, to fakt nikdy - jiný park/zázemí pro děti ani dospělé v okolí nikde není!; 2. tramvajová smyčka kolem SPŠSE nesmí projít! Do Volksgarten by pak jezdila max. 1 tramvaj za hodinu, o víkendech klidně 1x za dvě hodiny; 3. super by byl vznik komunikace Gorkého-Tržní nám., ale pouze pro pěší/cyklodopravu, resp. když by sloužila i IAD, pak z ní zároveň vyloučit třídu Franze Josefa a nechat na ní pouze tramvajový provoz bez výjimek; 4. kdy budou od města konečně ty parkovací domy pro TUL? Neúměrně to zatěžuje zdejší dopravu a parkovací plochy..

Pátek, 17. května 2024, 12:14Odpovědět

Tasmansky Czert

5. No a ta přerušená alej, ta je taky s otazníkem no..

Pátek, 17. května 2024, 12:30Odpovědět

Místo výstaviště obytná čtvrť. Proměnu představuje nová územní studie  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.