Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Sbormistr odsouzený za zneužití žačky musí Jablonci vrátit ocenění

Sbormistr Tomáš Pospíšil pravomocně odsouzený za zneužití nezletilé žačky musí Jablonci nad Nisou vrátit cenu Pro Meritis, kterou radnice uděluje za zásluhy o rozvoj a reprezentaci města. V historii ceny je to poprvé.

K vrácení ceny vyzvalo odsouzeného pedagoga vedení města, původně mělo dnes o odebrání ceny rozhodovat zastupitelstvo, primátor Miloš Vele (ODS) ale bod stáhl, s pedagogem se na vrácení ceny dohodl.

Ocenění uděluje Jablonec nad Nisou od roku 2011 za zásluhy o rozvoj města a jeho reprezentaci, za vynikající umělecká díla, vědeckou, kulturní a sociální činnost, obětavé nebo dlouhodobé výchovné a pedagogické působení či příkladné občanské činy. S oceněním je spojena medaile, jejímž autorem je akademický sochař a medailér Jiří Dostál. Sám toto ocenění převzal roku 2013. Na přední straně je nápis "PRO MERITIS Jablonec nad Nisou" se stylizovaným pohledem na město a jeho dominanty, na zadní straně je čtvercový prostor pro vyrytí jména oceněného.

Liberecká univerzita dnes odstavila z výuky pedagoga odsouzeného za zneužití

Technická univerzita v Liberci (TUL) dnes odstavila z výuky pedagoga Tomáše Pospíšila pravomocně odsouzeného za zneužití nezletilé sboristky. Na případ bývalého sbormistra dětského pěveckého sboru Amici, gaudete! ze Základní umělecké školy v...

Mezi laureáty ceny Pro Meritis jsou například zakladatel České mincovny Jan Vízek, architekt Karel Pelant či manželé Josef Václav a Jana Scheybalovi, kterým byla cena udělena in memoriam za celoživotní všestranné dílo směřující k uchování kulturního dědictví. Radnice tak na začátku každého roku oceňuje nejvýše dvě osobnosti, výjimkou byl rok 2020, kdy se jablonečtí zastupitelé rozhodli ocenit oblastní spolek Českého červeného kříže za nasazení v době koronavirové pandemie.

Bývalý sbormistr pěveckého sboru Základní umělecké školy v Jablonci nad Nisou Tomáš Pospíšil převzal v minulosti za svou práci a výsledky dosažené dětským sborem dvě městská ocenění. V roce 2016, v rámci oslav 150. výročí povýšení Jablonce na město, převzal za sbor Iuventus, gaude! cenu Gratias Tibi Ago za dlouholeté vytváření pozitivního obrazu města a práci v oblasti kultury. „Za rok 2019 pak získal Pospíšil cenu Pro Meritis za reprezentaci města v oblasti hudby, výchovy a vzdělávání," doplnila mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Podle pravidel může zastupitelstvo ocenění odejmout tomu, kdo se závažným způsobem provinil proti zásadám morálky či právnímu řádu, nebo tomu u koho dodatečně vyjdou najevo skutečnosti, které by byly důvodem, aby cenu nedostal. To je podle primátora právě případ dnes už bývalého sbormistra, který podle serveru iROZHLAS.cz zneužil nezletilou dívku ze sboru na soustředění v roce 2018 a za to mu soud uložil téměř čtyřletou podmínku, pětiletý zákaz činnosti s dětmi a ambulantní sexuologickou léčbu. Z výuky už proto pedagoga odstavila i liberecká univerzita.

Druhé ocenění Pospíšil vracet nemusí, není jeho. „Ocenění Gratias Tibi Ago bylo uděleno Dětskému pěveckému sboru Iuventus, gaude!, čili by se na něj neměla vztahovat situace pana Pospíšila," dodala Fričová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, správa, kriminalita, ocenění, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sbormistr odsouzený za zneužití žačky musí Jablonci vrátit ocenění  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.