Počasí dnes21 °C, zítra26 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Liberec bude muset znovu vypsat zakázky na opravy Varšavy a Linserky

Liberec neuspěl při hledání firem, které by za desítky milionů korun opravily kino Varšava a takzvanou Linserku. Zakázky na rekonstrukci obou historických budov město vypíše znovu. U Linserky zvýší přípustnou cenu o pět milionů a u Varšavy zmírní podmínky. Novináře o tom dnes informovala náměstkyně primátora Šárka Prachařová (ANO).

U Linserky zvýší přípustnou cenu o pět milionů a u Varšavy zmírní podmínky. Novináře o tom informovala náměstkyně primátora Šárka Prachařová (ANO).

Do soutěže na přestavbu bývalé slévárny Linser na kulturně kreativní centrum zvané Linserka s maximální přípustnou cenou 31 milionů korun se nepřihlásila žádná firma. „Takže tam je jasné, že musíme vypsat znova. A u kina Varšava, kde jsme měli nejvyšší přípustnou hodnotu 44 milionů, tak se přihlásil pouze jeden uchazeč, a ten tuto podmínku nesplnil. Takže i tam budeme vypisovat znovu," řekla Prachařová.

Neúspěšné první kolo je podle ní větším problémem u Linserky, jejíž rekonstrukce musí být hotová do září příštího roku. Jinak město nezíská přislíbenou evropskou dotaci, která by měla pokrýt většinu nákladů. „Tam je časový pres větší, i když stavebně to není tak komplikované," uvedla náměstkyně. Termínově je ale podle ní možno podmínky pro získání dotace splnit, pokud bude opakovaná soutěž úspěšná. Pro druhé kolo město navýší maximálně přípustnou cenu z 31 na 36 milionů bez DPH.

U kina, na jehož opravu má město také příslib evropské dotace, pro opakovanou soutěž radnice maximální cenu nezvýší. Podle Prachařové ale zmírní podmínky. Konkrétně zmínila požadované zkušenosti s opravou památek.

Chápu, že to soutěžíme v době, kdy menší firmy asi mají své plány nějakým způsobem hotové, takže to není úplně optimální období, a pro větší firmy to zase není úplně zajímavé. Nicméně jsou to krásné objekty a nějaká stavební firma, čímž na ně trošku apeluji, by tady mohla nechat hezkou stopu v podobě krásných staveb, protože obě budovy mají velký potenciál," dodala náměstkyně.

Bývalá slévárna v Resslově ulici je posledním pozůstatkem továrního komplexu založeného v roce 1858 Christianem Linserem. Dnes se jedná o zchátralou budovu využívanou jen příležitostně. Po kompletní rekonstrukci by se měla přeměnit v kreativní prostor využívaný umělci nebo architekty.

Varšava je nejstarším kamenným kinem ve stotisícovém Liberci. Jeho historie se v horním centru města píše od roku 1908, současná budova ve stylu art-deco je z roku 1922. Budova potřebuje opravit fasádu, prohloubit první patro, vybudovat nad ním nový strop, stabilizovat stěny sálu, vyměnit rozvody vody, kanalizace, vytápění, elektřiny, vzduchotechniky, opravit hydroizolaci i drenážní systém. Součástí rekonstrukce je také vybudování nového jeviště a konstrukce plátna.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adam Pluhař/TUL

Štítky ČR, správa, stavby, památky, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec bude muset znovu vypsat zakázky na opravy Varšavy a Linserky  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.