Počasí dnes21 °C, zítra26 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Do nových domů na Františkově se lidé nastěhují už na podzim

Už letos na podzim se nastěhují lidé do prvních z domů v nově vznikající čtvrti Zahrada Gallas na libereckém Františkově. Ke svému konci se blíží výstavba první etapy z celkem 166 nových bytů, druhá část jich bude dokončena do konce roku 2025.

Na místě původně chátrající továrny vzniká soubor obytných domů rodinného typu, včetně nebytových prostor určených třeba pro cvičení, veřejného prostranství se zelení a odpočinkovými plochami, herními prvky pro děti anebo místy pro grilování. Na založení zahrady se podílejí i budoucí nájemníci, kteří v uplynulém týdnu společně vysadili třináct nových stromů.

Od začátku stavby uběhl rok a půl. „Pracujeme už na dokončovacích pracích především vevnitř. Málokdy se to podaří, ale díky vstřícnosti dodavatel i práci nás všech mohou rodiny do Vánoc skutečně bydlet ve svém. Zbývá nám posledních pár volných bytů,“ říká Anna Ježková za Coop Development. Obsazeno je již 80% bytů nabízených z první etapy výstavby, lidé si mohou pořídit už i ty ve druhé části výstavby.

V projektu Zahrada Gallas je stále možné ve vybrané dny navštívit ukázkový vybavený byt. „Zájemci tam také získají informace o formě a možnostech družstevního bydlení, které stále patří mezi nejvýhodnější formu vlastnictví. Budoucí družstevníci si totiž nemusí brát hypotéku a stačí jim složit pouze 20 % hotovosti. Tato forma je proto výhodná právě pro mladé lidi a rodiny s dětmi,“ říká za projekt mluvčí Hana Tietze.

Výstavba družstevních bytových domů vychází z prvorepublikových činžovních vil typických pro Liberec. Architektem, který projekt dotvořilo, je studio Třiarchitekti pod vedením Davida Mareše. Jednotlivé domy budou maximálně šestipodlažní s ustupujícím sedmým patrem s pětačtyřiceti byty. V první etapě vzniká na Františkově čtyřiadevadesát družstevních bytů. Ve druhé pak stavebníci dokončí do konce roku 2025 dalších sedmasedmdesát bytů.

Projekt Zahrada Gallas staví společně Coop Development, Ungelt Partners, Stavební bytové družstvo Sever a Stavební bytové družstvo Praha.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zahrada Gallas

Štítky výstavba, byty, družstevní bydlení, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do nových domů na Františkově se lidé nastěhují už na podzim  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.