Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Stávka ve středu takřka zastaví chod soudů v Libereckém kraji

Výstražná stávka justičních pracovníků za vyšší platy ve středu takřka zastaví chod soudů v Libereckém kraji. Drtivá většina jejich administrativních zaměstnanců se k protestu připojí. Konat se tak bude jen několik soudních líčení, kde není nutná účast zapisovatelky, ostatní jednání jsou zrušená. Uzavřená budou i pracoviště podatelen, informačních středisek či pokladen.

Odborový svaz justice minulý týden uvedl, že zapojení do stávky přislíbilo 90 procent z 9500 zaměstnanců. Zúčastnit se mají pracovníci všech soudů vyjma Ústavního. Žádají navýšení platů o 15 procent. Odbory stávku vyhlásily poté, co se na čtvrtečním jednání nedohodly s ministrem.

Z pobočky krajského soudu v Liberci se z 86 zaměstnanců v administrativě včetně asistentů soudců stávky aktivně zúčastní 68, dalších osm je na dovolené nebo v pracovní neschopnosti. „V práci bude jen deset osob - asistenti soudců, pracovníci IT, pracovníci správy," uvedla mluvčí pobočky krajského soudu Karolína Francová. Pobočka krajského soudu bude přijímat jen neodkladná podání, jako jsou například návrhy na vydání předběžného opatření. Odročené bude i hlavní líčení v trestní kauze spojené s vydíráním. „Řešil se problém se zajištěním videokonference, tu se nakonec podaří zajistit díky nestávkujícímu vedoucímu IT," uvedla Francová. Podle ní se budou konat i plánovaná veřejná zasedání na civilním odvolacím úseku. „Neboť je možno k záznamu využít nahrávací techniku, ale jinak soudní oddělení nebudou fungovat," dodala.

Okresní soud v Liberci, jenž sídlí ve stejné budově jako pobočka krajského soudu, provoz omezí ještě více. Do stávky se zapojí všech 112 administrativních pracovníků a nebudou se konat ani civilní řízení, u nichž lze využít nahrávací techniku. „Je to ze sounáležitosti s administrativními pracovníky," uvedl předseda okresního soudu Petr Hoček. Výjimkou budou jen případné návrhy na vzetí do vazby, které by nesnesly odkladu.

Zcela uzavřený bude Okresní soud v Jablonci nad Nisou, kde se do stávky z 54 administrativních a technických pracovníků nezapojí jen tři. „Nařízená jednání budou odročena na jiný termín. Soudci okresního soudu budou pracovat, samozřejmě s omezeními plynoucími z nepřítomnosti administrativního personálu," dodal mluvčí jabloneckého soudu Jaroslav Kneř.

Do stávky se zapojí i všech 30 administrativních pracovníků Okresního soudu v Semilech. Do budovy se dostanou jen lidé, kteří přijdou na líčení v jednací síni 108, kde bude samosoudkyně. „Informovali jsme jí, že pokud bude potřebovat nějaký servis, tak ho nebude mít k dispozici," dodal ředitel soudní správy semilského soudu Petr Blažek.

Také do budovy Okresního soudu v České Lípě se dostanou ve středu jen lidé, kteří jdou na nezrušená veřejná líčení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto By FandaCZ (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky ČR, právo, mzdy, soud, stávka, Liberecký, justice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stávka ve středu takřka zastaví chod soudů v Libereckém kraji  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.