Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

V Hrádku začala demolice Bekonu. Místo továrny bude park s jezírkem, poliklinika i dům sportu

V centru Hrádku nad Nisou začala demolice zchátralé továrny Bekon. Na jejím místě vznikne několik nových budov – sportovní dům, poliklinika, depozitář s archivem a také nový městský park. Jde o největší investiční akci v historii města, která dohromady vyjde zhruba na půl miliardy korun.

Proměna brownfieldu v novou část města bude rozdělena na několik částí, z níž první je právě bourání zchátralých budov.

Pustili jsme se do toho z několika důvodů. Objekt jsme v roce 2015 koupili a je to takový bolák uprostřed města a už od počátku jsme ho chtěli řešit. Na druhou stranu máme ve městě věci, které nás pálí, jako chybějící skladovací prostory, depozity nebo archivy pro archeologické nálezy objevené při rekonstrukci náměstí. Také chceme postavit dům sportu, který je potřeba logicky v každém městě,“ vyjmenoval část plánů místostarosta Hrádku Pavel Farský (Hrádek potřebuje změny!).

Využitý bude také mrtvý prostor uprostřed města mezi náměstím a Schubertovou vilou, kde vznikne park uprostřed města a přirozená spojnice mezi dolní a spodní částí města.

A úplně nejdůležitější je nová poliklinika, která tady také bude. Naše město má řadu lékařů, kteří jsou rozmístěni po celém městě a rádi bychom naše lékaře dostali na jedno místo, které je hodno 21. století,“ říká Farský.

Z Bekonu zůstane stát pouze komín a ředitelsko-správní budova, vše ostatní jde k zemi. Demolici provádí firma Tost, která získala zakázku ve veřejné soutěži. Bourání vyjde na 28,6 milionu korun včetně DPH.

Demolice omezí provoz v okolí, platit začne asi za tři týdny a potrvá do 18. srpna, kdy mají být bourací práce hotové. Ulice bude zavřená, aby mohla být vyvážená suť, které bude logicky nejvíc v závěru bourání,“ popsal Jaroslav Dolejší, hlavní stavbyvedoucí firmy Tost.

Na komínu Bekonu i v průběhu prací hnízdí čápi a zdá se, že je bourání až tak neobtěžuje, protože stále zůstávají. „Rámus jim asi vadí, ale prach k nim vůbec nedojde, protože ten oblak si vždycky zase sedne,“ poznamenal Dolejší.

Bourání začalo likvidací azbestu na střechách, zbývá jen jeho vyčištění z objektu F. Zbytek už je klasická strojní demolice. „Největší problém je, že jsme uprostřed města, z demolice je hluk a jde prach. Postupujeme ale tak, abychom prášili co nejméně, kropíme,“ dodal Dolejší.

Z celého areálu zůstane původní akorát komín a správní budova, která se bude od sousedního objektu odřezávat. „Protože jsou obě budovy konstrukčně propojené, abychom je staticky oddělili, budeme je muset odřezávat svislými řezy diamantovým kotoučem,“ upřesnil Ivan Dušek, stavbyvedoucí demoliční firmy Trepart.   

Výstavba začne krátce po ukončení demoličních prací, na podzim. „Jak to zbourají, navážeme výstavbou domu sportu, archivu a depozitu a následně budeme navazovat stavbou polikliniky. Dům sportu by měl být hotový na konci rou 2025.  Poliklinika v letech 2026-27. Vše se bude odvíjet od soutěže na dodavatele. Projekt je opravdu velký, a tak lze těžko předpokládat, jak se to bude vyvíjet,“ vyjmenoval Pavel Nývlt z odboru správy majetku a investic Městského úřadu v Hrádku.

Díky tomu, že jde o brownfield, povedlo se Hrádku získat dotační podporu. Čerpat bude z Operačního programu životního prostředí, z Integrovaného regionálního operačního programu a z Nástroje pro oživení a odolnosti brownfieldů. Pro samotný rozpočet města by byla investice příliš náročná.

V přízemí správní budovy zůstane i nadále Jednota Bratrská, horní patra se možná využijí na byty nebo kancelářské prostory. Každopádně revitalizace továrního areálu zahrne mimo jiné i výstavbu vyhlídkové věže v nejvyšší místě parku a altánu pod svahem. Stát by tam měl i amfiteátr anebo velká vodní nádrž, která bude zadržovat srážkovou vodu odtékající ze střech budov a komunikací. Za Schubertovou vilou by měla stát fontána a rekonstrukce se dočká i studna s kovovou pumpou.

Do budoucna je plánovaná i bytová výstavba, na ploše mezi domem sportu a ředitelsko-správní budovou. Ale zatím jde o vzdálenou představu do budoucnosti,“ uzavřel Farský.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto studie Město Hrádek, Blanka Freiwilligová

Štítky demolice, projekt, Bekon, brownfield, Hrádek nad Nisou, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hrádku začala demolice Bekonu. Místo továrny bude park s jezírkem, poliklinika i dům sportu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.