Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Mládě orlosupa narozené v Liberci vylétne do volné přírody ve Španělsku

Už třinácté mládě orlosupa bradatého, narozené a odchované v Zoologické zahradě v Liberci, bude vypuštěno do volné přírody. Tříměsíční mládě před pár dny odcestovalo do Španělska, kde bude 3. června vypuštěno v horské oblasti Maestergo.

Liberečtí chovatelé mladého orlosupa bezplatně poskytli do mezinárodního repatriačního programu a významně se tak podílí na záchraně divoké populace tohoto dravce ve volné přírodě evropských velehor.


Čipování mláděte před odjezdem.

Orlosupi bradatí se do volné přírody vypouští zpravidla ve věku 3 měsíců, kdy ještě nejsou schopna letu. Před vylétnutím z hnízda tak mají dostatek času si na nové prostředí zvyknout a vštípit si ho jako svůj nový domov. Přestože orlosupi odchovávají vždy pouze jedno mládě, ochranáři vkládají do předem připraveného hnízda mláďata dvě, aby se necítila bez rodičů opuštěná, navzájem se motivovala a po vylétnutí se držela spolu. Než se naučí létat a najít si dostatek potravy sama, jsou po dobu několika prvních týdnů přikrmována na hnízdě člověkem,“ vysvětluje liberecký zoolog a kurátor chovu ptactva Jan Hanel.

V liberecké Zoo letos odchovali mláďata dva páry orlosupů. Mládě narozené staršímu páru zdejších orlosupů zůstane na doporučení mezinárodního koordinátoru chovu v lidské péči a posílí chov. Druhé, jíž je samička, která najde nový domov ve Španělsku. Než ale dorazí do cílové stanice, čeká ji mezizastávka ve specializovaném centru Centro de Cría Guadalentín u španělské Cazorly v Andalusii, kde dostane satelitní vysílačku pro následné sledování jejího pohybu v přírodě. Před vypuštěním do španělských hor bude malý orlosup ještě označen identifikačním kroužkem a budou mu obarveny některé letky, aby ho ochránci přírody později na obloze snáze rozpoznali.

Zoo Liberec se zapojila do mezinárodního záchranného programu na návrat orlosupů bradatých zpět do volné přírody již v roce 2002, kdy získala do chovu svůj původní, aktuálně již téměř čtyřicetiletý pár tohoto ohroženého dravce. Za tu dobu se v zahradě vylíhlo již 27 mláďat, z nichž 12 bylo vypuštěno na několika různých lokalitách evropských Alp a ve dvou španělských pohoří.

Program na návrat orlosupů bradatých do evropské přírody se řadí mezi nejúspěšnější mezinárodní záchranné projekty. Podílí se na něm přes 35 evropských zoologických zahrad včetně Zoo Liberec, Světový fond na ochranu přírody (WWF) i specializované záchranné stanice. Od vzniku programu v roce 1978 bylo do volné přírody Evropy vypuštěno více než 300 mláďat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Liberec

Štítky chov, návrat do volné přírody, záchrana, orlosup bradatý, Zoo, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mládě orlosupa narozené v Liberci vylétne do volné přírody ve Španělsku  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.