Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Kraj přispěje na obnovu filmového Podsemínského mostu v Českém ráji

Liberecký kraj přispěje pěti miliony korun na obnovu Podsemínského mostu, který je v Českém ráji na hranici Libereckého a Královéhradeckého kraje.

Krajští zastupitelé schválili memorandum o spolupráci s Královéhradeckým krajem a obcemi Libošovice a Troskovice na opravě mostu, komunikací a parkovacích ploch. Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje memorandum schválilo už 13. května se stejným závazkem.

Historický most mezi obcemi nikomu nepatří a 25 let se k němu nikdo nehlásí. Oba kraje se dohodly, že poskytnou pět milionů korun každý své obci na obnovu toho mostu, a pokud nějaké peníze zbydou, tak budou použity na nějaké navazující akce," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Krajští právníci jen doporučili, aby se ještě před zahájením prací vyjasnily majetkové poměry.

Jednoobloukový pískovcový most, který se stal známým díky filmu Jak dostat tatínka do polepšovny s Tomášem Holým v hlavní roli, se klene přes říčku Žehrovku mezi Troskovicemi v Libereckém kraji a Libošovicemi v kraji Královéhradeckém. Jeho stavebně technický stav není dobrý a potřebuje obnovu, která se dlouhodobě nedaří. Z pohledu krajů jde o významnou a v mnoha ohledech unikátní součást území a most představuje nejen symbolickou spojnici obou krajů.

V memorandu se oba kraje zavazují, že každý přispěje v následujících pěti letech na obnovu pěti miliony korun. Kromě opravy historického mostu mohou být podle Půty peníze použity také na další projekty směřující ke zlepšení turistické infrastruktury. Obce mohou peníze použít například na opravy a rozšíření místních a účelových komunikací včetně parkovacích ploch a chodníků na území obcí Libošovice a Troskovice, včetně pořízení související technické infrastruktury a strojního vybavení potřebného pro běžnou údržbu komunikací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto repro Drbna

Štítky ČR, správa, památky, stavby, turistika, most, Liberecký, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj přispěje na obnovu filmového Podsemínského mostu v Českém ráji  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.