Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Turnov učinil další krok k získání Shořalého mlýna, vlastnit ho má do dvou měsíců

Turnov učinil další důležitý krok k získání nefunkční malé vodní elektrárny Shořalý mlýn, která má dva soukromé majitele. Turnov za ni zaplatí 50 milionů korun, kupní smlouvu schválili radní města ve čtvrtek. Do vlastnictví Turnova by měl areál přejít v průběhu léta.

Místostarosta města Jan Lochman (PROTO) předpokládá, že k vyřízení všech administrativních úkonů spojených s převodem budou potřebovat zhruba dva měsíce. Do majetku dostane Shořalý mlýn městská firma Městská teplárenská Turnov (MTT), která bude mít na starost i provoz.

O koupi malé vodní elektrárny rozhodli zastupitelé města už loni v prosinci. Podle Lochmana příprava kupní smlouvy trvala výrazně déle, než čekali, a to i kvůli sporům současných vlastníků. „O to to bylo náročnější, protože jsme chtěli maximálně ošetřit a ochránit zájmy města tak, abychom měli veškeré rizika podchycena," řekl Lochman novinářům.

Pořízení malé vodní elektrárny vnímá jako strategické rozhodnutí. „V rámci energetické soběstačnosti to bude velmi důležitý prvek," uvedl. Do budoucna by Turnov chtěl spotřebu svých organizací pokrývat až z větší části z vlastních zdrojů. Ročně podle místostarosty spotřebují městské organizace zhruba 2,5 až tři gigawatthodin (GWh) elektřiny. V letním období by vlastní výrobu elektřiny měly zajišťovat hlavně plánované fotovoltaické elektrárny a přes zimu by hlavním zdrojem měla být tato malá vodní elektrárna. Když byl Shořalý mlýn ještě v provozu, vyráběl ročně průměrně 1,8 GWh, po modernizaci by to mohlo být až 2,5 GWh.

Kdy by mohla mít malá vodní elektrárna v provozu, zatím podle Lochmana není jasné. Město teprve zjišťuje, v jakém je stavu. Mimo provoz je od roku 2020. „Bohužel ty poslední čtyři roky jí neprospěly. Protože všechny pohyblivé součástky stihly zatuhnout, všechny lopatky stihly zreznout a myslím si, že v tuto chvíli není připravená k tomu, aby se s otočením knoflíku zapnula. Ale i proto jednáme krom projektantů i s firmou, která se do roku 2020 starala o její provoz, takže to zařízení zná velmi podrobně. Očekáváme během 14 dnů od ní nějakou informaci, co by obnášelo jak finančně, tak časově zprovoznění stávající technologie," uvedl místostarosta.

Náklady na rekonstrukci Shořalého mlýna už dříve město odhadlo na 20 až 25 milionů. Zhruba 45 procent z této částky by chtělo zaplatit z evropského dotačního programu, který je zaměřený na modernizace malých vodních elektráren.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto verejnedrazby.cz

Štítky ČR, správa, reality, energie, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov učinil další krok k získání Shořalého mlýna, vlastnit ho má do dvou měsíců  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.