Počasí dnes24 °C, zítra27 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Na Ještěd v Liberci začne od poloviny června jezdit turistický autobus

Na Ještěd v Liberci začne od poloviny června jezdit nová autobusová linka, která zajistí dopravu turistů z města jako částečná náhrada za zničenou kabinovou lanovku. Až na vrchol se ale lidé nedostanou, autobusová linka 79 bude jezdit od konečné tramvaje v Horním Hanychově na parkoviště Ještědka pod vrcholem.

Zbylých zhruba 800 metrů musí turisté vyšlapat, až nahoru se autobus nedostane, řekl Otto Pospíšil, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji.

Visutá lanová dráha je mimo provoz od konce října 2021, kdy po přetržení tažného lana spadla jedna ze dvou kabin a zemřel průvodčí. V kabině pro 35 lidí byl sám. Třinácti cestujícím ve druhé kabině se nic nestalo, zůstala viset na nosném laně 15 metrů nad zemí. Průvodčímu se podařilo aktivovat záchrannou brzdu a kabinu zastavit. Město Liberec připravuje výstavbu nové lanovky za 360 až 440 milionů korun, teď jedná s Českými drahami o odkupu pozemků a budov lanovky. Podle odhadů ale dřív než za pět let nová lanovka nebude.

My jsme už před dvěma lety začali projednávat možnosti, jak odlehčit Ještědu od automobilové dopravy a zajistit autobusovou dopravu na Ještědku, nečekali jsme ale, že ten proces bude tak složitý. Vyžádalo si to stavební úpravy za 2,6 milionu korun," řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Cesta na Ještěd autobusem přijde při platbě v hotovosti na 60 korun, při bezhotovostní platbě na 48 korun, v ceně je i cesta libereckou MHD. Jízdenku lze koupit třeba v tramvaji nebo v aplikaci Idolka.

Před spuštěním linky musel podle Pospíšila Korid LK vyřešit, kam až autobus může zajet, a kde se otočí, problémem byla také poměrně úzká komunikace, která od Výpřeže nahoru k Ještědu vede. „Není to tak, že by po ní nemohl projet autobus, jezdíme v Libereckém kraji po podobných komunikacích, ale ne s takovou intenzitou turistického provozu, jako je na Ještědu," řekl. Kritickým místem je podle něj průjezd kolem Vířivých kamenů, kde přibyla značka varující před protijedoucím autobusem.

Autobusy na Ještěd vyjedou poprvé v sobotu 15. června, jezdit budou denně, provoz je zatím zkušební. Ve všední dny je do 28. června nastavený hodinový interval, o víkendech budou autobusy vyjíždět z Hanychova každou půlhodinu. O letních prázdninách bude spojení četnější, ve všední dny budou autobusy jezdit každou půlhodinu, o víkendech a svátcích ve dvacetiminutových intervalech. Na trase jsou dvě zastávky na znamení u lanovky a Na Výpřeži, cesta nahoru trvá 12 minut, dolů je o dvě minuty rychlejší.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MML

Štítky ČR, doprava, správa, turistika, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Ještěd v Liberci začne od poloviny června jezdit turistický autobus  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.