Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Liberec dostal k participativnímu rozpočtu 40 návrhů, chybí předchozí vítěz

Liberec dostal 40 návrhů k takzvanému participativnímu rozpočtu, v němž obyvatelé rozhodují o využití části rozpočtu města. Chybí vítěz všech předchozích tří ročníků, což byla obnova městského Lesního koupaliště. Dokončení výstavby zázemí Lesního koupaliště, které má v pronájmu stejnojmenný spolek, zaplatí radnice přímo ze svého rozpočtu.

My jsme se koaličně domluvili na tom, že zbylou částkou, která je potřeba do postavení plovárny, vyčleníme v rozpočtu, a tím pádem jsme uvolnili participativní rozpočet v kategorii supervelkých projektů pro další nápady," řekl náměstek primátora Jan Huška (Piráti). Za předchozí tři ročníky získalo koupaliště z participativního rozpočtu zhruba čtyři miliony korun, celkové náklady na výstavbu zázemí se odhadují na pět milionů korun.

Letos rozdělí radnice v participativním rozpočtu deset milionů korun, odhadované náklady u podaných projektů jsou 32 milionů. Podle náměstka je budou nyní na radnici posuzovat a vyberou z nich ty, které se dají uskutečnit. Veřejnost dostane finální výběr k hlasování na podzim. „Z těch projektů a nápadů, které na první dobrou svítí, tak je tady třeba například hřiště na pétanque v Horním Hanychově nebo umělecké dílo před městský soud, discgolfové hřiště, cykloboxy," uvedl Hruška.

Letos se opět soutěží ve třech kategoriích, v první jsou projekty s odhadovanými náklady do 400.000 korun, ve druhé do milionu a ve třetí do dvou milionů korun.

V předchozích letech kromě Lesního koupaliště peníze z participativního rozpočtu směřovaly i na úpravy dětských hřišť, umístění soch do veřejného prostoru, rekultivaci zeleně a veřejného prostranství či opravu turistické vyhlídky nebo části cyklostezek. Peníze z loňského ročníku stačily na deset z 41 podaných návrhů. Všechny projekty vybrané v minulém roce se budou realizovat letos, případně v příštím roce. Konkrétně jde například o pokračování obnovy parku na náměstí Českých bratří, vybudování komunitního místa na Spáleništi v Horním Hanychově, modelu města v Kostelní ulici nebo instalaci mlžítek po městě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMJ

Štítky ČR, správa, hospodářství, Liberec, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec dostal k participativnímu rozpočtu 40 návrhů, chybí předchozí vítěz  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.