Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Turnov připravuje revitalizaci parku za 22 milionů, žádat bude o dotaci

Turnov připravuje další etapu revitalizace centrálního parku u Skálovy ulice, pokusí se na ni získat evropskou dotaci. Žádost si podá ještě v červnu do programu IROP - Zelená infrastruktura. Náklady na revitalizaci odhaduje město na 22 milionů korun, dotace by mohla pokrýt zhruba 40 procent.

Centrální park patří ve čtrnáctitisícovém Turnově mezi oblíbená místa k trávení volného času, koná se tam i řada nejnavštěvovanějších akcí ve městě. Zatím poslední uspořádanou byly řemeslné trhy, předminulý víkend na ně přišlo zhruba 11.500 lidí. Kolem parku jsou muzeum, městský úřad, letní kino, sokolovna, Středisko volného času Žlutá ponorka nebo základní a střední škola.

Postupná revitalizace parku vychází z architektonické studie, kterou má město zpracovanou z roku 2015. Zatím hotový je průchod Františkánskou zahradou i přes muzeum, vydlážděné jsou některé cesty, v parku přibyl mobiliář a díky přivedení užitkového vodovodu jím protéká potůček a vzniklo v něm i několik tůní. Zatím největší investicí do parku bylo vybudování dětského hřiště za devět milionů korun, podle starosty je hojně využívané. „Říkali mi třeba učitelé ze Skálovky (ZŠ), že děti chodí na hřiště ještě před školním vyučováním nebo tam odbíhají o poledních pauzách," řekl starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

V připravované etapě chce město v parku vybudovat zavlažovací systém s akumulační nádrží, aby trávník zvládal zvýšenou zátěž. „A to by mohlo pomoct i tomu, že v parku budou moci být náročnější květinové výzdoby a jiné věci, které potřebují více péče a hlavně vody," řekl starosta. Díky tomu by podle něj mohli dostat park ještě na vyšší úroveň, než na jaké je nyní.

Součástí chystané etapy je také výměna části asfaltových povrchů za dlažbu, sadovnické úpravy i zásadní úprava vstupů od Pacltovy huti ze Skálovy a Husovy ulice. V prostoru u Pacltovy huti se počítá s vytvořením takzvané venkovní galerie s vitrínami pro umístění výtvarných prací studentů umělecké školy. Přibudou tam i židle a stolky. Vstup do parku z Husovy ulice bude rozšířen o novou reprezentativní dlážděnou plochou, která posune hranici parku na úroveň sousedního obytného domu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky ČR, správa, příroda, stavby, park, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov připravuje revitalizaci parku za 22 milionů, žádat bude o dotaci  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.