Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Z Fondu Turów rozdělí kraj 85 milionů na stavby a přípravu projektů

Liberecký kraj rozdělí z Fondu Turów dalších více než 85 milionů korun. Největší část je určena na výstavbu vodovodu ve Václavicích, kraj přidá Severočeské vodárenské společnosti (SVS) na úpravnu vody v Machníně a peníze jsou určené také na přípravu projektů, které mají zajistit pitnou vodu na Frýdlantsku.

Fond Turów vznikl na základě česko-polské dohody o řešení dopadů těžby uhlí v dole Turów u hranic s Českem. Pokračování těžby a plánované rozšíření dolu ohrožují zdroje vody v příhraničních oblastech. V rámci kompenzací škod vyplatily proto před dvěma lety České republice Polsko a firma PGE, které důl a sousední elektrárna patří, 45 milionů eur (zhruba 1,1 mld. Kč). Z toho 35 milionů eur (887 mil. Kč) šlo na transparentní účet Fondu Turów, který spravuje Liberecký kraj. Aktuálně je na něm i s úroky přes 904 milionů korun.

Přes 62 milionů korun dostane Hrádek nad Nisou na výstavbu vodovodu v osadě Václavice. „Cílem projektu je výstavba vodovodu včetně přípojek v délce 9243 metrů a tří požárních nádrží. Nově bude na vodovod napojeno zhruba 350 obyvatel," doplnil radní pro životní prostředí Václav Židek (Piráti). Bez DPH přijde celá stavba na více než 146 milionů korun, bezmála 84 milionů pokryje dotace z Operačního programu Životní prostředí. Práce by měly začít v příštím týdnu a hotovo má být v roce 2026.

Kraj přidal také další více než milion korun na úpravnu vody Machnín, která má zajistit pitnou vodu pro příhraniční oblasti. Na projekt za 164,5 milionu korun získala SVS bezmála 56 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí, zbylých 108,5 milionu korun dal Fond Turów. „Projekt se teď o něco prodraží, pro provoz úpravny vody je totiž nyní nutné provést rekonstrukci trafostanice, původně se počítalo s jiným technickým řešením," vysvětlil Židek nutnost další dotace.

Na úpravnu by měla ještě navázat stavba přivaděče, který vodu do příhraničí přivede. „Předpokládáme, že o podpoře projektu budeme jednat v srpnu a práce budou zahájené na podzim. Co se týká Hrádecka a Chrastavska, tam je cíl, aby všechna opatření byla nejpozději na podzim 2026 dokončena, nově pak budou i všechny vodovody v Hrádku nad Nisou napájeny z Machnína, a nikoli z Uhelné," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Bezmála 24 miliony korun podpoří kraj zpracování projektů na zajištění pitné vody na Frýdlantsku, zejména na zvýšení kapacity úpravny vody ve Frýdlantu, připojení vodovodů v Bulovce a Dětřichově a také na úpravu sítí ve Frýdlantu. „Věříme, že díky podpoře budou projekty připravené výrazně dříve a bude možné soutěžit zhotovitele stavby," dodal Židek. Zatímco na Hrádecku už se vodovody budují, přípravu na Frýdlantsku zkomplikovali vlastníci pozemků a hledání tras, kudy vodovody vést. Stavět by se mohlo začít v roce 2027.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, Polsko, stavebniny, voda, správa, dotace, Fond Turów, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Starec

Takže vodovody, které se staví kvůli dolu Turów a jeho odčerpávání spodní vody, nezaplatí jeho provozovatel, jak nařizuje evropské právo („znečišťovatel platí“), ale my všichni z daní? 140 milionů z OPŽP? Jakto, že to nepokryje fond Turów celé? Snad v něm není málo peněz?!

Pondělí, 10. června 2024, 15:35Odpovědět

Z Fondu Turów rozdělí kraj 85 milionů na stavby a přípravu projektů  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.