Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Krajská nemocnice Liberec měla loni rekordní rok, zisk dosáhl 162 milionů

Rekordním ziskem 162 milionů korun po zdanění skončilo loňské hospodaření Krajské nemocnice Liberec (KNL), meziročně to bylo o 72 milionů více. Předchozím maximem bylo pro nemocnici 136 milionů z roku 2020. Rekordní byl loni i obrat. Příjmy nemocnice činily 6,39 miliardy, o rok dříve byly 5,58 miliardy. Výdaje KNL meziročně vzrostly z 5,49 na 6,2 miliardy.

V meziročním srovnání mělo největší zdravotnické zařízení v kraji i více ambulantních ošetření a operačních výkonů. „Novinkou minulého roku, která se propisuje do roku letošního, je, že jsme se stali provozovateli šesti vysoce specializovaných center, což jednak osvědčuje naši kvalitu a jednak to znamená poměrně zřetelný nárůst úhrad, které dostáváme od zdravotních pojišťoven," řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Vysokou úroveň liberecké nemocnice dokládá podle generálního ředitele nemocnice Richarda Lukáše takzvaný case mix index. „Je to hodnota, která vyjadřuje závažnost poskytované péče z hlediska komplikovaných pacientů a z hlediska závažnosti a rozsahu léčebných výkonů, které nabízíme a poskytujeme. Tento index je pro nás zajímavý, protože ukazuje, že mezi krajskými nemocnicemi jsme, sice ne o moc, ale jsme, první. A za druhé, že nás řadí prakticky přesně doprostřed pomyslného žebříčku mezi univerzitní nemocnici v tomto státě. Je jich 15," dodal.

Pod KNL ve vlastnictví kraje a tří měst patří nemocnice v Liberci, Turnově a Frýdlantu. Loni všechny tři nemocnice měly 450.760 ambulantních výkonů a lékaři provedli 21.042 operací. O rok dříve bylo v KNL ambulantně ošetřeno 420.396 lidí a operaci podstoupilo 20.128 lidí. Stoupl i počet hospitalizovaných, a to ze 46.832 na 46.941 lidí. KNL má ve třech nemocnicích 1143 lůžek, z toho 820 je akutních, 134 JIP a 189 následné péče.

Počet zaměstnanců KNL meziročně stoupl z 3449 na 3575, z toho bezmála čtyři pětiny tvoří ženy. Třetina pracovníků KNL má vysokoškolské vzdělání a průměrný věk zaměstnanců je 44 let. Nemocnici se daří oslovovat i mladé lékaře. Podle lékařského ředitele Tomáše Roubíčka jim v tom výrazně pomáhá program Lékař nanečisto. „Kdy k nám přichází celá řada mediků, aby si zde vyzkoušeli to, jak se v nemocnici pracuje. A to je náš hlavní program, ze kterého se nám potom rekrutují lékaři. Protože ti, kteří k nám přijdou na tento projekt, tak z 90 procent potom k nám nastupují. Úspěšnost tohoto programu se pohybuje kolem zhruba 15 procent, což znamená, že 15 procent ze všech mediků, kteří k nám do nemocnice přijdou na stáže, tak potom k nám nastupují jako lékaři," dodal Roubíček.

Loni do nemocnice nastoupilo 41 absolventů lékařských fakult a 137 sester a zdravotnických záchranářů. O rok dříve to bylo 44 mladých lékařů a 104 sester a záchranářů. Celkově počet lékařů v KNL meziročně stoupl o 30 na 547 a ošetřovatelského personálu má KNL 1947 lidí, což je o 72 víc než loni. Průměrná výše mzdy byla loni 62.961 Kč, což je zhruba o 8500 korun více než v roce 2022.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna

Štítky ČR, nemocnice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Krajská nemocnice Liberec měla loni rekordní rok, zisk dosáhl 162 milionů  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.