Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

Nový majitel části skiareálu v Bedřichově lyžování podporuje, otazníky zůstávají

Nový majitel části skiareálu v Bedřichově v Jizerských horách, což je developerská firma Niseko, nechce lyžování bránit, ale naopak podporovat. Při veřejné schůzi, tento týden v Bedřichově, to uvedl jednatel firmy Niseko Adam Kuchař. Otazníky nad budoucností skiareálu ale zůstávají. Starosta obce Petr Holub řekl, že areál potřebuje investici za 100 až 200 milionů korun. Ještě před tím je ale nutné vyřešit vlastnictví pozemků.

Zda se do jejich získání či rozvoje zastaralého areálu obec nějakým způsobem zapojí, zatím není jisté. Starosta uvedl, že do podzimu připraví návrh a rozhodnutí bude poté na občanech. „Ať už to bude formou veřejného hlasování, ankety nebo referenda, nechci předjímat," řekl Petr Holub.

Skiareál v Bedřichově byl v posledních letech ztrátový. Dlouhodobě ho provozuje jablonecká TJ Bižuterie, která je i nadále jeho většinovým vlastníkem. Výkonný ředitel TJ Bižuterie Pavel Bažant už dříve řekl, že tento skiareál nechtějí do budoucna provozovat a Niseko prodali část pozemků, které jsou u dojezdů obou částí areálu označovaných jako Malinovka a Pastviny.

Zástupce TJ Bižuterie na jednání nepřišel, starosta citoval jen jeho prohlášení. „Chtěli by dokončit prodej pozemků ideálně v roce 2025," uvedl Holub. Zároveň uvedl, že poslední informaci, kterou od TJ Bižuterie má, že tyto pozemky budou chtít prodat za 70 milionů korun, což je asi 500 korun za metr čtvereční. Zda se bude obec na jejich získání podílet, nebyl schopen říci. „Namyšlené to nemáme, na účtu obce jsou dva miliony," řekl starosta v diskusi.

Niseko získala od TJ Bižuterie za zhruba 31 milionů korun pozemky, které lze zastavět. Právě toho se místní obávají. Kuchař na setkání řekl, že začali připravovat studii se záměrem, aby vleky zůstaly zachované v současné délce. „Naše pozice je dneska taková, že my rozhodně nechceme lyžování bránit. Naopak podporujeme ho například tím, že veškerý majetek, který dneska vlastníme, TJ Bižuterii poskytneme bezúplatně na to, aby mohla areál provozovat. Zároveň se chceme podílet na rozvoji toho areálu finančně," řekl Adam Kuchař. V příští sezoně bude podle něj TJ Bižuterie areál provozovat. Zároveň také uvedl, že investice do rozvoje skiareálu chce hradit z developerského projektu v tomto středisku, což by měla být výstavba apartmánů.

Starosta i Kuchař označili obdobně priority, které bedřichovský skareál pro své zachování potřebuje. Prvním je výkup pozemků od TJ Bižuterie, dalšími na Malinovce výstavba zázemí, výměna vleků, modernizace dětského parku a investice do zasněžování.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto obec Bedřichov

Štítky ČR, správa, rekreace, reality, hory, Bedřichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový majitel části skiareálu v Bedřichově lyžování podporuje, otazníky zůstávají  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.