Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Ve Václavicích začali stavět vodovod spolufinancovaný z Fondu Turów

Zahájením výkopových prací začala ve Václavicích v Hrádku výstavba nového vodovodu. Kvůli jeho stavbě je pro dopravu uzavřený zhruba dvoukilometrový úsek silnice ve směru od Chrastavy po odbočku ke hřbitovu. Práce potrvají dva roky.

Projekt za zhruba 150 milionů korun má zajistit zásobování obyvatel obce u česko-polské hranice ohrožené ztrátou pitné vody v souvislosti s pokračováním těžby a plánovaným rozšířením polského hnědouhelného dolu Turów. Stavba je už třetí akcí spolufinancovanou z Fondu Turów. Částečně bude financována z dotace Ministerstva životního prostředí.

Silnice v úseku od Chrastavy po odbočku ke hřbitovu bude pro řidiče uzavřená zhruba tři a půl měsíce. Důvodem uzavírky je to, že stavbaři budou v tomto místě pokládat do komunikace potrubí. Budou tam moci projet pouze lidé, kteří v místě bydlí, pak autobusy veřejné dopravy a také vozy integrovaného záchranného systému,“ uvedl hlavní stavbyvedoucí Stavitelství Řehoř Petr Junek.

V letošním roce bude silnice přes Václavice v různých úsecích, podle toho, jak stavba bude pokračovat, uzavřená až do konce listopadu. Práce tam jsou ale naplánované na dva roky a pokračovat tak budou i v roce 2025.

Přivedení vody do Václavic je velmi přínosné, protože v dnešní době jsou tam lidé odkázaní na odběr vody ze studní, která není pitná, ale užitková. Navíc zejména v létě voda ve studních klesá, a trpí tak jejím nedostatkem. Celá řada majitelů nemovitostí vodu ze studně různě převařuje nebo si vozí balenou. Pokud má kdokoliv pitnou vodu přivedenou až do domu, tak je to diametrální změna v jeho prospěch,“ vysvětlil místostarosta Pavel Farský (Hrádek potřebuje změny!).

Vodovod povede přes celé Václavice. „Nově bude na vodovod napojených zhruba 350 obyvatel. Délka vodovodní sítě včetně přípojek je bezmála 9 250 metrů,“ doplnila Jana Matušková, vedoucí odboru dotací hrádeckého úřadu.

Projekt řeší také stavbu tří podzemních požárních nádrží, které jsou nezbytnou součástí plánovaného vodovodu. Kromě zásobení obyvatel pitnou vodou bude vodovod sloužit i pro požární účely.

Stavbu provádí Společnost vodovod Václavice, kterou tvoří dvě stavební společnosti, a to Stavitelství Řehoř a PORR. Přičemž první jmenovaná firma bude mít na starosti výstavbu vodovodu, druhá pak zajistí vyasfaltování silnice. Město Hrádek si na výstavbu najalo takzvaného správce stavby.

To je u nás novinka. Jde o první investici v Hrádku, kde se pokusíme zavést institut správce stavby, který bude zastupovat město,“ doplnil místostarosta.

Vodovod ve Václavicích je už třetím projektem hrazeným z Fondu Turów. Loni v létě zahájila Severočeská vodárenská společnost (SVS) práce na úpravně vody Machnín, v dubnu začala stavba vodovodu v Chrastavě - Horním Vítkově. SVS připravuje ještě stavbu přivaděče, který přivede vodu z Machnína do obou příhraničních lokalit, náklady odhaduje na 400 milionů korun. Vodovod v Hrádku nad Nisou je třetím projektem, který získal podporu z Fondu Turów. Krajští radní v minulých dnech rozhodli podpořit bezmála 24 miliony korun také zpracování projektů na zajištění pitné vody na Frýdlantsku. Přípravu tam zkomplikovali vlastníci pozemků a hledání tras, kudy vodovody vést. Na Frýdlantsku by se tak mohlo začít v roce 2027.musí navíc práce zkoordinovat se Severočeskou vodárenskou společností (SVS) kvůli přivaděči z Machnína. Jedná se o úsek Pekařka – Václavice – Uhelná.

Ohodnoť článek

Foto Drbna

Štítky vodovod, Václavice, Fond Turów, hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Václavicích začali stavět vodovod spolufinancovaný z Fondu Turów  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.