Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Kraj a biskupství budou společně postupovat při obnově památek

Na společném postupu v záchraně a péči o památky ve vlastnictví Biskupství litoměřického a jeho farností se dohodl Liberecký kraj se zástupci církve. Uzavřeli memorandum o spolupráci a dohodli se na vzniku pracovní skupiny, která bude pravidelně vyhledávat ohrožené památky a následně plánovat jejich opravu.

Liberecký kraj bude podle memoranda plnit roli prostředníka i s ohledem na očekávanou majetkovou odluku církve a státu, ke které dojde v roce 2030. Budeme rádi, když se do této iniciativy zapojí i obce,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Liberecký kraj má na svém území téměř 2 a půl tisíce kulturních památek evidovaných v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky, z čehož tvoří téměř desetinu církevní objekty. Jde především o kostely, kláštery, fary nebo různé drobné památky.

V současné době podporuje Liberecký kraj obnovu církevních památek prostřednictvím dotačního programu i v rámci individuálních dotací. Cílem je sdružit prostředky diecéze, farností, Libereckého kraje a v případě zájmu i obcí tak, aby se jednotlivé obnovy výrazněji posunuly,“ objasnila Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Důležitou roli bude tvořit pracovní skupina složená ze tří zástupců každého ze subjektů memoranda, která se bude scházet minimálně dvakrát do roka. Po dohodě obou stran vznikne seznam kostelů, které jsou prioritou z hlediska obnovy. Koordinace a sdružení prostředků by měly přinést potřebný efekt. Neznamená to ale, že kraj navýší na obnovu těchto památek finance.

Obnova církevních památek a péče o ně je činností, která je podstatnou součástí služby duchovních. Z různých důvodů je tato péče dnes velmi náročná. Proto vítám jakoukoli součinnost, především samospráv. Věřím, že podepsané memorandum s Libereckým krajem pomůže jak památkám samotným, tak také životu a dění v nich a kolem nich,“ dodal Mons. Stanislav Přibyl, 21. biskup litoměřický.

Pokud se spolupráce osvědčí, pokusí se kraj podobnou diskuzi otevřít i s Biskupstvím královéhradeckým, pod které spadají památky jilemnického vikariátu. Dohoda s Biskupstvím litoměřickým se týká církevních objektů litoměřické diecéze (v Libereckém kraji to jsou vikariát českolipský, liberecký a část vikariátu turnovského).

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky památky, obnova, církev, kraj, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj a biskupství budou společně postupovat při obnově památek  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.