Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Letos začne modernizace dětské psychiatrie v Liberci a stavba pavilonu v Turnově

Krajská nemocnice Liberec (KNL) letos začne s modernizací dětské psychiatrie v Liberci a výstavbou pavilonu v areálu v Turnově. Jde o investice za 450 milionů korun. KNL je největším zdravotnickým zařízením v kraji, jež má oddělení v Liberci, Turnově a Frýdlantu.

Blíže k zahájení je výstavba pavilonu v Turnově za 220 milionů korun, tato zakázka se nyní podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře vyhodnocuje. Pavilon ponese označení TA a jde o přístavbu mezi dvěma pavilony. Bude v něm urgentní příjem, nová stanice anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO), ambulance a nové zázemí IBD centra, které se specializuje na léčbu a prevenci chorob trávicího ústrojí.

Zahájení modernizace dětské psychiatrie, která je jedinou svého druhu v Libereckém kraji, předpokládá mluvčí nemocnice na podzim. Půjde o celkovou rekonstrukcí budovy. Díky úpravám se zvýší lůžková kapacita z 25 na 36 míst, čtyřlůžkové pokoje nahradí dvoulůžkové a oddělí se provoz lůžkové části od ambulantní. Jde o zakázku za 220 milionů korun, zhruba polovinu z toho zaplatí nemocnice z evropské dotace.

Podle generálního ředitele nemocnice Richarda Lukáše jsou při získávání peněz z dotačních programů v posledních letech hodně úspěšní. „Podle mých poznatků jsme asi 1,3 miliardy získali od začátku covidu (rok 2020)," řekl. Z toho bezmála 700 milionů korun dotací nemocnice obdržela loni.

Mezi loňské největší investice podpořené dotacemi patří nákup speciálních přístrojů pro novou budovu nukleární medicíny, získání další magnetické rezonance a pořízení nové angiolinky. Z vlastních peněz KNL za 100 milionů dokončila modernizaci operačních sálů v budově chirurgie a v dubnu zahájila svoji dosud nejvyšší investici, což je bezmála čtyřmiliardová výstavba urgentního centra a parkovacího domu v hlavním areálu u Husovy ulice. Většinu nákladů platí akcionáři nemocnice, tedy kraj a města Liberec, Turnov a Frýdlant. Nemocnice se bude podílet více než miliardou, stavba by měla být hotová ve druhé polovině roku 2026.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KNL

Štítky ČR, nemocnice, stavby, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos začne modernizace dětské psychiatrie v Liberci a stavba pavilonu v Turnově  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.