Počasí dnes12 °C, zítra14 °C
Pátek 25. října 2024  |  Svátek má Beáta
Bez reklam

Práce na prodloužení tramvajové trati v Jablonci začnou nejdřív v roce 2026

Práce na prodloužení tramvajové trati v Jablonci nad Nisou nezačnou dřív než v dubnu 2026. Do centra města by pak měly tramvaje začít jezdit koncem roku 2027. Na jednání jabloneckého zastupitelstva ve čtvrtek 24. října o harmonogramu připravované stavby informoval Ludvík Lavička, provozně-technický ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ), který je investorem. Práce na projektu se protahují.

Druhé největší město v Libereckém kraji spojuje s Libercem tramvajová trať od roku 1955, do roku 1972 jezdila v Jablonci do centra. V 60. letech ale ve městě převládl názor, že je tento typ dopravy přežitkem, jablonecká radnice dokonce prosazovala zrušení meziměstské linky. Díky Liberci ale zůstala dvanáctikilometrová trať zachována a dnes ročně přepraví téměř milion lidí. V minulých letech prošla trať kompletní rekonstrukcí za více než miliardu korun, v Jablonci končí u Tyršových sadů. Projekt počítá s prodloužením zhruba o 800 metrů na nový dopravní terminál.

O prodloužení trati se diskutuje přes deset let, původně se předpokládalo, že tramvaj bude na nový terminál jezdit už v roce 2020. Trasu trati, která má vést Soukennou ulicí přes Dolní náměstí, stejně jako umístění nového dopravního terminálu v prostoru ohraničeném ulicemi Kamennou, Lipanskou a 5. května schválilo jablonecké zastupitelstvo v březnu 2016. Přípravu projektu ale kromě jiného zkomplikoval i odpor místních, kteří blokovali stavební řízení. Proti prodloužení trati vznikla před pěti lety petice, pod kterou se na stránkách e-petice.cz podepsala zhruba stovka lidí.

Podle Lavičky se v současné době pracuje na přípravě projektu, v příštím roce by chtěl dopravní podnik získat stavební povolení, vyhlásit soutěž na dodavatele a na jaře 2026 stavbu zahájit. Na projekt chce dopravce žádat dotace z evropských fondů z Operačního programu Doprava 3, hotovo tak musí být nejpozději v roce 2028. Náklady na stavbu se odhadují zhruba na 300 milionů korun, na financování projektu by se mělo podílet i město Jablonec, které počítá také s úpravami Dolního náměstí.

Někteří zastupitelé zejména z opozičního hnutí ANO neskrývali na čtvrtečním jednání zastupitelstva své pochybnosti o tom, zda je reálné stavbu v roce 2026 zahájit. Milan Kroupa (ANO) nebo Pavel Svoboda (Pro Jablonec) upozorňovali na odpor vlastníků nemovitostí ze Soukenné ulice, který může povolování stavby ještě zkomplikovat. "Hledáme takové technické řešení, aby ty domy nebyly ohroženy a děláme všechno proto, abychom to stihli," ujišťoval dnes zastupitele Ludvík Lavička.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Dvorský

Štítky ČR, stavby, MHD, správa, tramvaje, firmy, DPMLJ, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce na prodloužení tramvajové trati v Jablonci začnou nejdřív v roce 2026  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.