Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nové autobusy budou počítat cestující a nabídnou přes 90 míst

Barevné informační panely, automatické počítání nastupujících a vystupujících osob a kapacita až skoro stovka cestujících. To je krátký výčet výhod nových autobusů Iveco Urbanway 12 m, které budete moct od zítřejšího dne potkávat v ulicích Liberce. Dopravní podnik má zatím jeden kus, další by měl dostat brzy.

Autobusy jsou vybaveny moderními barevnými informačními panely, na kterých lze vytvořit až 256 odstínů různých barev. „To umožňuje nesčetné úpravy zobrazených informací například dle aktuálnosti. Můžeme odlišit třeba školní linky nebo noční linky,“ řekl ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar. Podobné informační tabule podle něho používá třeba dopravní podnik v Ústí nad Labem.

Nové Iveco má také zabudovaný sčítací rám, který automaticky počítá nastupující a vystupující osoby. Jeho přesnost je téměř stoprocentní a na základě získaných informací dokáže dopravní podnik přizpůsobovat jízdní řády, zjistit dobu otevření dveří a počet nastupujících a vystupujících na dané zastávce.

„Autobusy tak budeme nasazovat také na lokální průzkumy,“ dodal ředitel. Pokud se zařízení ukážou jako účinná, mohl by je dodatečně dopravní podnik nainstalovat i do tramvají.

Sčítací zařízení se dá také na dálku propojit s informačními panely na zastávkách. „Cestující by tak mohl odpředu dostat informaci, jak bude zaplněné to vozidlo, které k se k němu blíží. Není to žádné sci-fi, ale na reálné použití v tomto směru si ještě chvilku počkáme,“ uzavřel ředitel.

Nové autobusy Iveco získá dopravní podnik v rámci obnovy vozového parku, se kterou začal před dvěma lety. Celkem bude díky této zakázce vyměněno 21 autobusů v několika etapách. Prvních šest kusů autobusů Iveco Citelis dostal dopravní podnik v prosinci 2013. Letos získá šest modernějších Iveco Urbanway 12 m. Dalších pět vozů dostane v roce 2016 a poslední čtyři o rok později.

Štítky dopravní společnost, Iveco Urbanway, Iveco, Liberec, Ústí nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové autobusy budou počítat cestující a nabídnou přes 90 míst  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.