Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Dvacet lesních požárů jen tento týden. V drtivé většině za ně může člověk

Hasiči v celém kraji v posledních týdnech řeší velký počet lesních požárů, jen v tomto týdnu jich byly dvě desítky. Požárům nasvědčuje suché a teplé počasí posledních dní, příčinou je ale většinou člověk, který se chová riskantně.

„V naprosté většině se jedná o lidskou nedbalost. V takovém případě jde nejčastěji o odhozený nedopalek cigarety nebo nerespektování zákazu zakládání ohňů v lese či následně jejich nedostatečné uhašení,“ řekla mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Likvidace takových požárů je velmi náročná kvůli těžko přístupnému terénu. „Jsou velmi nebezpečné kvůli své schopnosti šířit se velkou rychlostí. Navíc chování ohně v lese je mnohdy nevyzpytatelné a požár se může šířit například i pod zemí a je pak velmi obtížné odhadnout, kde se znovu vynoří,“ dodala mluvčí.

Takové zásahy také trvají dlouho a vyžadují nasázení velkého počtu hasičů. „Likvidace lesních požárů si vyžaduje rovněž značné množství vody, kterou je třeba často velice komplikovaně k místu požáru dostat. Náklady na likvidaci lesních požárů jsou tedy značně vysoké,“ uvedla Bílková.

K největším požárům v těchto dnech dochází na Českolipsku, hned dvakrát hořel les ve Stráži pod Ralskem. S lesními požáry bojovali také hasiči v Tanvaldu, Liberci, Jabloneckých Pasekách, Kravařích, Hamru na Jezeře či Turnově.

Hasiči také připomínají zásady chování v lese. „Je zakázáno kouřit, rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně mimo vyhrazená místa a to až do vzdálenosti 50 metrů od okraje lesa. V lesích je také zakázáno odhazovat hořící nebo doutnající předměty.“

Autoři | Foto

Štítky požár, požár lesa, hasiči, HZS LK, les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvacet lesních požárů jen tento týden. V drtivé většině za ně může člověk  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.