Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Liberci oživí golema, na jarmark dorazí císař Rudolf II.

Netradičně v polovině srpna, tedy už příští víkend, proběhne v Liberci městský jarmark. Tentokrát kromě klasického programu s tržištěm, souboji rytířů nebo vystoupením alchymistů dorazí také císař Rudolf II., který Liberci udělí právo užívat městský znak a pořádat trhy. V sobotu večer pak přímo na náměstí oživí golema.

„Císař Rudolf II. Habsburský se svým kancléřem nepřijedou lid města jen pozdravit, jejich cesta do Liberce má hlubší význam. Listinu s udělením práv Liberci užívat městský znak, městskou pečeť a práva pořádat jarmarky předají městské radě,“ popisuje členka Rady města Liberce Petra Břeňová (ODS).

Jarmark bude dvoudenní a lidé se mohou těšit na vystoupení kejklířů, šermířů, tanečníků i divadélek pro děti. Nebude chybět staročeské tržiště s prodejci v dobových kostýmech, ohňová show, souboj rytířů nebo alchymistická dílna.

V sobotu večer pak dojde k oživení golema a také zrození Sirael.

„U trhovců bude k mání tradiční keramické a proutěné zboží, dřevěné loutky a meče, šátky, šperky, výrobky z pedigu a návštěvníci také uvidí ukázky tradičních řemesel jako bednářství, kolovrátek, hrnčířství, kovářství a další řemesla. Chuťové buňky zase potěší domácí koláčky, bramborové placky, sýry, klobásky nebo třeba medovina a pivo lokálních pivovarů,“ uvádí ředitel pořadatelské společnosti Elset Michal Buzek.

Další jarmark pak proběhne až za dva roky. Liberec se bude po roce střídat s Frýdlantem, kde také každé dva roky proběhnou Valdštejnské slavnosti.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky jarmark, Liberec, golem, trhy, Rudolf II., právo, ODS, Valdštejnské slavnosti, rytíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci oživí golema, na jarmark dorazí císař Rudolf II.  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.