Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Petr Urban by rád ze svého nejdelšího vtipu vytvořil na Smržovce bludiště

Kreslíř, karikaturista, malíř, spisovatel i sportovec Petr Urban oslavil šedesátku, ale do důchodu se ještě nechystá. „Moje babička žila do 91 let. Snad taky vydržím tak dlouho,“ řekl ČTK. „Jen nevím, jestli by mě bavilo chodit 31 let s rouškami přes obličej,“ dodal. Duchovní otec postaviček Rudy Pivrnce a Květy Pěničkové má nyní jedno pracovní přání. Ze svého nejdelšího vtipu na světě by rád postavil ve Smržovce na Jablonecku bludiště. Doplnilo by Křížovou cestu, jež tam už vznikla z kopií jeho obrazů.

Petr Urban se narodil 8. srpna 1960 v Jablonci nad Nisou a od dětství žije ve Smržovce. Pochází ze smíšené česko-německé rodiny, 37 let je ženatý s manželkou Inkou. Jeho knihy kreslených vtipů vyšly v nákladu několika milionů kusů. Kromě malování zasvětil svůj život rovněž sportu. Československo reprezentoval v sáňkování na dvou olympijských hrách a sedmnáctkrát se stal mistrem republiky. Kreslené vtipy dělá Urban od poloviny 80. let minulého století. S Michalem Chytilem napsal knihu Pivrnec zpovídá sportovní hvězdy. Ilustroval Haškova Švejka nebo Nerudovy Povídky malostranské. Uspořádal řadu výstav svých obrazů, například v českém Parlamentu nebo na církevních slavnostech Kirchentag ve Stuttgartu.

Šedesáté narozeniny oslavil Urban stylově v sobotu v restauraci na Hradčanském náměstí v Praze, kterou vede jeho syn Petr. „V chodbě jsou originály Křížové cesty. Namaloval jsem ji před šesti lety a jsem rád, že jsem pro ni našel tak krásné místo. Pod obrazy vede dolů do bývalé konírny kamenná cesta z 13. století," řekl. Urbanovi přišlo poblahopřát zhruba 120 kamarádů a známých - například herci Dagmar Patrasová, Jiří Krampol, malířka a spisovatelka Iva Hüttnerová či pravnuk Jaroslava Haška Richard. Ani tentokrát nechyběl pravidelný křtitel Urbanových knih herec Pavel Nový. Zdravice na dálku Urbanovi poslaly Barbora Špotáková, Kateřina Neumannová a Martina Sáblíková. Na blahopřání nezapomněl Dominik Hašek.

Na oslavě nakreslil Urban obří tužkou Pivrncův portrét. Kresba šla okamžitě do dražby ve prospěch liberecké zoo, s níž Urban dlouhodobě spolupracuje. Získaných 12.000 korun dostanou opice, oblíbená kreslířova zvířata. Antonín Panenka, Ivan Hašek a Vratislav Lokvenc navíc pokřtili nový Urbanův nástěnný kalendář. Vznikl ke 120 letům českého fotbalu.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto www.rudapivrnec.cz

Štítky ČR, výtvarné, lidé, sporty, saně, Urban, Smržovka, Petr Urban, kniha, okres Jablonec nad Nisou, Jaroslav Hašek, olympijské hry, Ivan Hašek, Antonín Panenka, Vratislav Lokvenc, Martina Sáblíková, Dominik Hašek, Barbora Špotáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Urban by rád ze svého nejdelšího vtipu vytvořil na Smržovce bludiště  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.