Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec se připravuje na kandidaturu na Evropské hlavní město kultury v roce 2028. Přispělo i ministerstvo

Liberec by se mohl stát Evropským hlavním městem kultury v roce 2028. Aktuálně připravuje kandidaturu. Příprava projektu vyjde na necelé tři miliony korun. Město podpoří ministerstvo kultury, které pošle šest set tisíc korun. Přijetí dotace už schválilo i zastupitelstvo.

Hlavním evropským městem kultury pro rok 2028 chtějí být v Česku kromě Liberce ještě další tři města. „Postupujeme společně ve skupině čtyř kandidátských měst, dotaci pro každé se nám podařilo vyjednáváním zvýšit o půl miliónu na město. Spolupracujeme i při debatě o garanci vládních podmínek na samotný rok 2028, tedy aby stát už nyní závazně přislíbil konkrétní výši investic i neinvestiční dotace pro rozpočet vítězného města,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro LK).

Podle něj je tento postup povinný pro přihlášku v druhém kole soutěže. Evropským městem kultury se stává město v Česku jednou za čtyři roky. V roce 200 to byla Praha, v roce 2015 Plzeň. Kandidatura města s sebou nese řadu záměrů a dílčích aktivit, které budou mít dopad na lokální, regionální, evropské i mezinárodní úrovni.

„Jednotlivé klíčové aktivity projektu pak mají současně za cíl směřovat k dlouhodobému rozvoji města i celého regionu, aby se stal ekonomicky silným, sebevědomým a atraktivním místem k životu i návštěvě,“ dodala mluvčí radnice Jana Kodymová.

Ne všichni zastupitelé města ale z kandidatury jsou nadšení. „Liberec se svými obchoďáky v centru, všudypřítomnými auty a s mnoha prolukami a nevyužitými pozemky zrovna jako kulturní město nevypadá,“ myslí si například opoziční zastupitel Jaromír Baxa (Liberec otevřený lidem).

Podle něj by mělo město raději vytvořit strategii kultury, dávat mnohem více peněz na veřejná prostranství a podporovat komunitní a kulturní život v celém městě, nejen v centru. „Nemá žádný smysl utratit spoustu peněz jen kvůli jednorázové akci, tuhle zkušenost jsme udělali v roce 2009 s mistrovstvím světa a není potřeba udělat stejné chyby jako tehdy,“ dodal Baxa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky ehmk, kultura, Liberec, kandidatura, dotace, Evropské hlavní město kultury, Ministerstvo kultury České republiky, Česko, Jaromír Baxa, Ivan Langer, Starostové a nezávislí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Pikous

"Evropským městem kultury se stává město v Česku jednou za čtyři roky. V roce 200 to byla Praha, v roce 2015 Plzeň." Tady to termínově nějak nesedí :)

Úterý, 31. května 2022, 09:53Odpovědět

Liberec se připravuje na kandidaturu na Evropské hlavní město kultury v roce 2028. Přispělo i ministerstvo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.