Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zima v Lázních galerie zahrnuje Háblovy svitky, Davidovy vázy i sochy

Svitky a další krajinomalby Patrika Hábla, netradiční vázy Jiřího Davida s žiletkami či ozubenými koly a restaurované historické sochy jsou na třech nových výstavách v Oblastní galerie Liberec. Pomyslně otevírají další lázeňskou sezonu nazvanou Zima v Lázních, což odkazuje na původní využití galerijní budovy. Všechny tři výstavy budou v galerii do února.

„Mým cílem při utváření výstavního programu galerie je pravidelně v Liberci představovat to nejlepší z českého současného umění a vytvářet nový kurátorský pohled v širších historických a filozofických souvislostech. Zároveň chci naplno využít potenciál výjimečného výstavního prostoru bývalých lázní," uvedl ředitel galerie Filip Suchomel, který je kurátorem dvou výstav současných českých umělců.

V hlavní výstavních prostorech galerie v Bazénové a Podbazénové hale má svá díla malíř Patrik Hábl. Její hlavní část tvoří několikametrové svislé i vodorovné svitky, které mají připomínat mystickou krajinu hor a vodopádů a rozeklané horské masivy protkané hlubokými údolími v mlžném oparu. „Člověk vchází a dostává se do jakéhosi speciálního údolí," uvedl Suchomel.

Některé ze svitků namaloval Hábl speciálně pro libereckou výstavu, jiné už vystavil třeba před deseti lety v Národní galerii. „Takže jsou tu některé pro mě ikonické vodopády a zároveň některé, které neměly možnost být vystavené, jsou tu tedy poprvé. Zároveň návštěvník ten obraz může číst zepředu i zezadu," řekl Hábl. Na výstavě nazvané Cesta do dalekého Horozemí má Hábl také další své krajiny, které naznačují, jak se za 30 let proměnila technika, kterou používá, vystavuje také svoji aktuální tvorbu.

V prstenci chodeb v patře mezi Bazénovou a Podbazénovou halou jsou atypické vázy z foukaného skla od Jiřího Davida, které vytvořil už před několika lety. V Liberci to je ale poprvé, co je takto v Česku prezentuje uceleně. David řekl, že k jejich vytvoření ho přemluvil jeden známý, neboť jemu samotnému přijde sklo jako tvůrčí materiál nudný. „Když se to fouká, tak to dostává furt podobné tvary, jaké jsem viděl všude kolem a to mě nebavilo. Takže jsem do toho začal přidávat věci, které tam nepatří. Jsou to žiletky, pily, lebky, ostnatý drát," dodal. I proto se jeho výstava v galerii jmenuje Nebezpečné vázy.

Na třetí nové výstavě galerie jsou restaurované sochy z jejích sbírek. Je na ní šest děl od neznámých umělců převážně z 15. století. Konkrétně jde o svatou Barboru z Grabštejna, Madonu s Ježíškem, sousoší znázorňující Pietu, reliéf s Nejsvětější trojicí a sochu svatého Jana. Skupinu světců doplňuje dřevěná polychromovaná socha anděla ze 17. století, což je poslední restaurátorský počin ve sbírkách galerie.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto OGL

Štítky ČR, výtvarné, galerie, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zima v Lázních galerie zahrnuje Háblovy svitky, Davidovy vázy i sochy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.