Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Turnovské divadlo uvede originální inscenaci o osudu komunisty vězněné profesorky inspirovaný skutečností

Originálně pojaté zpracování výrazného životního příběhu nabídne v polovině února Městské divadlo v Turnově. V rámci nově vzniklého předplatitelského cyklu nabídne mimořádný zážitek v podobě inscenace Ženy, držte huby! v podání divadelního spolku JEDL.

Autorská hra scénáristky Lucie Trmíkové vypráví životní příběh profesorky, archeoložky, kunsthistoričky a učitelky Růženy Vackové, která strávila v komunistickém kriminále dlouhá léta. Originálně pojatý životní osud doplní živá hudba.

Růžena Vacková kazila podle komunistických prokurátorů mládež, byla také velezrádkyní a agentkou Vatikánu, kterému měla pomáhat připravovat třetí světovou válku. Totalitní režim ji odsoudil na 22 let do vězení, ve kterém strávila nakonec téměř 16 roků. Odmítala žádat o udělení milosti. Pro spoluvězeňkyně byla po celou dobu majákem. Z učitelky na univerzitě se stala učitelkou na záchodech ve vězení.

V inscenaci Ženy, držte huby! prožije divák s Růženou Vackovou nějaký čas v komunistickém kriminále padesátých a šedesátých let. Potká se s ní, s příběhy jejích spoluvězeňkyň i s mladým dozorcem. Inscenaci doplňují skladby J. S. Bacha provedené živě na cembalo a violoncello.

Ve scénáři cituji z dopisů Růženy Vackové z vězení, inspiruji se příběhy z knihy Byly jsme tam taky autorky Dagmar Šimkové a také pracuji s úryvky Holanovy Noci s Hamletem. Prvním podnětem k vytvoření scénáře pro mě byl nekrolog teologa Josefa Zvěřiny, který byl přítelem a duchovním vůdcem Růženy Vackové a z jeho textu je cítit velká láska k ní. Mluví v něm mimo jiné o momentu její konverze,“ uvedla autorka scénáře a zároveň představitelka hlavní role Lucie Trmíková.

Představení uvidí diváci v neděli 11. února od 19.30 hodin.

Abonentní divadlo+  je nová řada, která rozšířila program turnovského Městského divadla. To nabízí klasickou abonentní řadu, ochotnická představení, komedie známých divadelních společností i přestavení pro děti.  Letošní sezonu tedy doplnila čtveřice výjimečných představení.

Abonentní divadlo+ představuje méně tradiční formy divadelního umění. Ženy, držte huby! je autorskou inscenací na pomezí žánrů, výjimečný osud profesorky Vackové sám o sobě slibuje silný zážitek. Divadelní spolek JEDL navíc patří k předním českým scénám, které se na podobná díla specializují, v minulosti uvedl například inscenace inspirované životními osudy básníků Jana Zahradníčka nebo Bohuslava Reynka,“ dodal jednatel Kulturního centra Turnov David Pešek. Představení jsou přístupná nejen držitelům abonentek.

Ohodnoť článek

Foto Městské divadlo Turnov

Štítky divadlo, spolek JEDL, Městské divadlo Turnov, abonmá, Turnov

Turnovské divadlo uvede originální inscenaci o osudu komunisty vězněné profesorky inspirovaný skutečností  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.