Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 15. června 2024  |  Svátek má Vít
Bez reklam

Naivní divadlo přichystalo netradiční večer nejen s Josefem Váchalem

Osobnost spisovatele a dřevorytce Josefa Váchala připomenou v libereckém Naivním divadle nevšedním večerem. Diváci budou mít příležitost vidět Váchalovský dvojprogram, ale nejen to, o přestávce program okoření malé zastavení nad ilustracemi Dagmar Urbánkové z její knihy Světozor.

Váchalovský večer je na programu v pátek 24. května a určený je mladým divákům od 13 let a dospělým. Nejprve je připravena repríza podzimní novinky Horror vacui, studiové inscenace inspirované životem a dílem spisovatele a dřevorytce Josefa Váchala. Druhou část Večera v Naivním obstará Divadelní spolek LokVar s parodickou inscenací na Krvavý román. První představení začíná v 19 hodin, druhé následuje ve 20.30hodin.

Obě zmíněné inscenace poskytují vhled do života a tvorby jedné z našich největších uměleckých osobností 20. století – grafika, malíře, řezbáře, spisovatele a filozofa Josefa Váchala (1884–1969).

Mezi nejznámější díla tohoto za svého života zcela nedoceněného umělce patří parodie na brakovou literaturu, Krvavý román. V knize dokončené v roce 1924 složil hold lidovému čtení 19. století – krvavému románu, zvanému „krvák“. Tohoto brakového žánru, jehož charakteristickými rysy byla prostoduchá srozumitelnost, romantika a dobrodružný děj, byl Váchal velkým znalcem, sběratelem a obdivovatelem,“ popsala Jana Pittnerová z Naivního divadla.

Slavnostní zastavení nad ilustracemi Dagmar Urbánkové se pak odehraje o přestávce mezi představeními.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Naivní divadlo / Roman Dobeš

Štítky představení, Josef Váchal, Naivní divadlo, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naivní divadlo přichystalo netradiční večer nejen s Josefem Váchalem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.