Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Benátskou navštívilo přes 40 tisíc lidí. Nadále chce být pro lidi, kteří si přijedou zazpívat

Hudební festival Benátská!, jehož 30. ročník v sobotu skončil ve veseckém sportovním areálu v Liberci, chce být nadále pro lidi, kteří si přijedou zazpívat. Jeho dramaturgie proto bude i v příštích ročnících stát na tuzemských interpretech všech generací a zahraničních hostech známých široké veřejnosti, řekli spolupořadatelé festivalu Pavel Mikez a Petr Pečený. Na letošní ročník festivalu přišlo celkem 41 tisíc lidí.

Třídenní akci první den navštívilo 10 tisíc lidí, nejen na zahraniční hvězdy druhého dne přišlo 17 tisíc návštěvníků a poslední den vchody prošlo přibližně 14 tisíc hudebních fanoušků všech generací.

„Nejsme žánrově vyhranění a lidé náš festival takto berou. Snažíme se jim nabídnout to, co znají a co si mohou zazpívat. K tomu jsme přidali dobře fungující mladou scénu, kterou nejdříve zastupovaly hlavně liberecké kapely, ale dnes už je doplňují známější jména. Chceme, aby návštěvníci na kapely nejen koukali, ale aby si s nimi zazpívali. A to platí i pro zahraniční interprety. V tom se do budoucna naše dramaturgie měnit nebude," uvedl Mikez, který stojí za festivalem od počátku. Pečený se připojil v roce 2012.

Benátská! s Impulsem 2024

Neděle, 28. července 2024, 11:29

Benátská! s Impulsem 2024
Benátská! s Impulsem 2024

Festival Benátská! se vyznačuje velkým žánrovým rozptylem a různorodým publikem. Letos se tolerantní návštěvníci sešli na akci, kde vystoupila německá taneční skupina Scooter vedle glamrockových legend Slade nebo tuzemských písničkářů a rockových i metalových kapel. Rapová scéna nabídla jména jako Yzomandias + Nik Tendo, Sergei Barracuda nebo 58G. Své publikum našla i dvaaosmdesátiletá zpěvačka Marie Rottrová.

Festival, tehdy ještě pod názvem Benátská noc, vznikl v Malé Skále na Jablonecku. Když v roce 2011 kvůli nepřízni počasí skončil předčasně, protože nepřetržitý déšť a rozmoklá půda nedovolily jeho další bezproblémový průběh, pořadatelé rozhodli o jeho přestěhování. „Situace byla taková, že buď festival skončí, nebo se bude konat na jiném místě, aby se neopakovaly bahenní lázně. Výběrem sportovního areálu ve Vesci se zázemím a betonovými cestami jsme udělali dobře," konstatoval Mikez.

„Když jsem do Liberce přijel poprvé jako muzikant s kapelou Doctor P.P. a viděl jsem ty kopečky a Ještěd, byl jsem nadšený. Necítil jsem se tady tak sevřený jako na Malé Skále," podotkl Pečený. Zpívající právník se také letos představil nejen jako spolumajitel festivalu, ale i veselá hudební postava skupiny Doctor P.P. Uznávaný odborník na otázky spojené s autorským právem vystoupil na hlavní scéně v odpoledních hodinách. Prestižnější časy vystoupení přenechává hudebním kolegům. Podle svých slov nekoupil festival proto, aby se nějak protežoval.

Hokejový trenér Pešán to umí i s kytarou. Na Benátské doprovodil Sebastiana

Je šéfem střídačky libereckých Bílých Tygrů, kteří se připravují na novou extraligovou sezonu. Filip Pešán na sebe ale nyní upozornil i v nehokejovém světě, když s kytarou na festivalu Benátská doprovodil zpěváka Sebastiana. A dokázal, že si ze sebe...

Rozpočet letošního ročníku byl zatím nejvyšší za třicetiletou historii festivalu. Činil přibližně 30 milionů korun. „Když jsem do festivalu finančně vstoupil, říkal jsem, že si to kupuju na penzi. Náklady se ještě nevrátily, ale poslední ročníky jsme v plusu. Nejsem žádný filantrop, chci, aby festival vydělával. Máme velké generální partnery, dostáváme nějaké finance od města a Libereckého kraje, ale na státní dotace nedosáhneme," sdělil Pečený.

Příští ročník festivalu Benátská! se v Liberci uskuteční 24. až 27. července. Prvními potvrzenými kapelami na rok 2025 jsou Olympic, Jelen, Harlej, Rybičky 48 a rapper Marpo. „V srpnu až září bychom chtěli odtajnit jméno zahraniční hvězdy na příští rok," dodal Mikez.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Silvie Lintimerová

Štítky ČR, pop, hudba, festival, Benátská!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Finanční podpora od města a kraje rozhodně v tomto případě není v zájmu obyvatel města. Ty tři dny dunění a rámusu od Vratislavic po Machnín jsou strašné. Nezbývá než doufat, že sponzoři, samosprávy i lidé to vzdají a ty přemrštěné částky pošlou na lepší účely s trvalým benefitem i pro obyvatele, nejen pro vybranou skupinu krákajících celebrit.

Pondělí, 29. července 2024, 07:34Odpovědět

Benátskou navštívilo přes 40 tisíc lidí. Nadále chce být pro lidi, kteří si přijedou zazpívat  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.