Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

V Liebiegově paláci začala výstava šperků s českým granátem. Doplní ji přednášky, přehlídka i šperkařské dílny

Příběh českého granátu jako jedinečného a ryze českého drahokamu vypráví ode dneška v Liebiegově paláci v Liberci výstava nazvaná S vášní pro český granát. Je předzvěstí největšího festivalu skla na světě Crystal Valley Week, který proběhne především v Liberci od 26. do 31. srpna 2024. Vstupné na výstavu českého granátu je dobrovolné a v příštím týdnu ji doplní řada přednášek, dětské šperkařské dílničky nebo také módní přehlídka.

Výstava S vášní pro český granát bude v Liebiegově paláci v Liberci k vidění do 7. září. „Vedle základních informací o českém granátu, jeho podstatě, získávání a zpracování i mýtech s ním spojených budou na výstavě především k vidění exkluzivní klenoty zdobené tímto českým národním drahokamem. Výstava je rozdělena do třech místností a každá představuje jinou epochu práce s českým granátem,“ popisuje kurátorka Muzea Českého ráje v Turnově, které ve spolupráci s firmou Granát Turnov výstavu připravilo, Lenka Laurynová.

Výstava je uspořádána částečně chronologicky. „Začíná historickým exkurzem do dějin českého granátu, do toho, jakým způsobem se používal, na jak širokém spektru předmětů ho můžeme najít. Součástí první místnosti je například barokní kalich, široká škála šperků, které se objevovaly v 19. století, ale jsou tam i předměty běžné denní potřeby – rámečky na fotky, jehlice do kravaty nebo klobouku či sportovní odznaky. Protože český granát byl opravdu používán univerzálně v mnoha prostředích od lidového až po císařský dvůr a právě to je jeho specifikum,“ podotýká Lenka Laurynová.

Prostřední místnost je věnována milníkům designu - jsou zde šperky předních uměleckých výtvarníků a osobností současného autorského šperku, které vznikaly na Mezinárodním šperkařském sympoziu v Turnově. „Pak si tu budou moci návštěvníci prohlédnout také dílo Jana Nušla, oceněné Grand Prix na EXPO 1958 a věřím že zajímavé budou i realizace družstva Granát pro slavné zahraniční návštěvy, jako je Michelle Obama, Madeline Albraight nebo královna Alžběta II.,“ dodává Laurynová.

V poslední místnosti lze pak spatřit současnou tvář granátového šperku. „Prezentovány jsou zde nejnovější produktové kolekce společnosti Granát Turnov a to jak luxusnější zakázky na objednávku, tak běžnější produkce. K vidění jsou také šperky osvědčené kombinace českého granátu s vltavínem, který je také národním kamenem,“ dodává kurátorka Muzea Českého ráje v Turnově.

Výstava S vášní pro český granát bude doplněna bohatým doprovodným programem, který se uskuteční v rámci týdenní akce Crystal Valley Week od pondělí 26. do soboty 31. srpna. „Po celý týden budou v čase otevírací doby Liebiegova paláce pro děti připraveny dílničky nazvané Staň se zlatníkem, Granát Turnov nabídne své šperky také k prodeji a své práce představí studenti Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy v Turnově. Kromě toho zveme veřejnost v úterý na přednášku nazvanou Není granát jako granát, ve středu na přednášku Z pokladnice granátového šperku, ve čtvrtek na další přednášku na téma Český granát – tradice, inspirace, provokace a pak také večer na módní přehlídku Móda a šperk nebo pohybově vizuální performaci Světluška. Vše kromě módní přehlídky za dobrovolné vstupné,“ uzavírá za Crystal Valley Week Lucie Fürstová.

Podrobný program celého týdne Křišťálového údolí lze najít zde.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Petrášková

Štítky granát, Liebiegův palác, Crystal Valley Week, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liebiegově paláci začala výstava šperků s českým granátem. Doplní ji přednášky, přehlídka i šperkařské dílny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.