Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Elán do Liberce veze živák a novou písničku. Předskočí mu vítěz hlasu Chorvatska

Deset naložených kamionů, 3 pódia, multimediální scéna, přes sto metrů čtverečních projekčních ploch a 160 techniků, kteří budou každý večer všechno stavět. Tak bude vypadat zastávka halového turné nejpopulárnější slovenské kapely Elán v Liberci v pátek 30. září v Home Credit Aréně.

Hudebníci kromě největších hitů a připomínky 30. výročí od vydání nejúspěšnějšího alba Hodina slovenčiny představí i čerstvě vydané remasterované poslední studiové album Živých nás nedostanú, doplněné o záznam dva roky starého koncertu z Bratislavy. Kolekci na CD doplňuje absolutní novinka, skladba Z tričiek zúri Che Guevara. Zároveň bude možné aktuální album koupit i na vinylu.

Elán 14 dnů před prvním koncertem turné odtajňuje i pozice předkapel. Hudebníci v Česku představí populární chorvatskou zpěvačku Ninu Kraljić, která zvítězila v prvním ročníku soutěže Hlas Chorvatska a úspěšně se účastnila i letošní Eurovize. Koncerty otevře česko-slovenská skupina Instinct. Předprodej je exkluzivně v sítí Ticketpro. Předprodeje pro Plzeň a Prahu nabízí zároveň i Ticketportal.

„Hlavní myšlenka turné je, že náš svět se sice nevyvíjí dobře, ale kdo vydrží s Elánem, ten přežije,“ říká zpěvák a baskytarista Jožo Ráž. „Koncerty budou trochu megalomanské. Scénu postaví 160 lidí, nabídneme tři pódia a zahrajeme zhruba 30 největších hitů. V některých nás doprovodí i dechová sekce, kterou jsme měli ve svých začátcích,“ doplňuje kytarista Ján Baláž.

A v jaké sestavě se Elán na turné představí? „Zlaté jádro Jožo Ráž, Jano Baláž a Vašo Patejdl, které trvale doprovází Lubo Horňák a Peter Farnbauer, zůstává. Nově bude skvělý bubeník Števo Bugala a sestavu dočasně rozšiřujeme i o dechovou sekci, kterou tvoří Richard Šimurka – saxofon, flétna, Martin Haas – trombon a Samo Šimek – trumpeta,“ uvedl manažer kapely Michal Čimera.

Aktuální rozšířené album bude možné na koncertech koupit i na vinylu. „Ne všechno staré bylo špatné a vinyly se pomalu vracejí. Vinylová deska je artefakt, který si nelze stáhnout nebo ukrást na internetu. Je to dárek pro fanoušky i pro nás,“ doplňuje klávesista a zpěvák Vašo Patejdl.

Elán je nejúspěšnější česko-slovenskou rockovou skupinou, čtyřikrát po sobě, v letech 1984 až 1987 získali československého Zlatého slavíka v kategorii skupiny, osmkrát za sebou, v letech 1998 až 2005, vyhráli slovenského Zlatého slavíka, k tomu má Jožo Ráž dva Zlaté slavíky jako zpěvák za roky 2000 a 2001. Na jejich koncert v Praze na Letné 20. září 2003 přišlo 85 000 diváků.

Poslední studiové album legendární skupiny vychází rozšířené na 2CD a také na vinylu. Na písních se podíleli všichni členové skupiny – Jožo Ráž, Ján Baláž a Vašo Patejdl. Mezi dalšími autory se objevují i jména jiných známých umělců – Pavol Jursa, Juraj Soviar, Kamil Peteraj, Martin Sarvaš, Peter Farnbauer aj.

Tisková zpráva

Štítky Liberec, koncert, turné, Chorvatsko, Jožo Ráž, Home Credit, Václav Patejdl, Ján Baláž, Český slavík, hudební skupina, Che Guevara, Peter Farnbauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elán do Liberce veze živák a novou písničku. Předskočí mu vítěz hlasu Chorvatska  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.