Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Můžou výsledek voleb ovlivnit ztracené voličské průkazy? Ministerstvo to vyvrací, média šíří polopravdu

Chce někdo ovlivnit výsledek nadcházejících voleb? Podle různých zpravodajských webů je to téměř jasné. V posledních dnech se začala objevovat další „zaručená“ teorie, jak na to. Ze seznamu ministerstva vnitra vyplývá, že se od roku 2014 ztratilo na magistrátech, městských a obecních úřadech na pět tisícovek tiskopis volebních průkazů. Pokud se dostaly k potencionálním voličům, můžou údajně volit hned několikrát. Jaká je ale skutečnost?

O údajném riziku informoval například portál Info.cz. „Pokud vzal někdo tiskopisy úmyslně, může do nich doplnit jméno a volit několikrát ve více volebních místnostech,“ píše se ve článku. Informaci ale dnes vyvrátilo ministerstvo vnitra, podle kterého jsou tiskopisy bez oficiálního razítka nepoužitelné. Řada formulářů je navíc už delší dobu skartována.

„Mezi těmito tiskopisy voličských průkazů jsou navíc v celé řadě případů zahrnuty ty, které byly omylem na obci skartovány. Ztracené tiskopisy nebyly vyplněné a opatřené úředním razítkem. Jsou tedy neplatné a nelze je použít jako voličský průkaz. V případě padělání razítka se státním znakem by se jednalo o trestný čin,“ sdělila Lucie Nováková z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Seznam ztracených formulářů je dohledatelný na seznamu ministerstva, které jej aktualizuje už řadu let. „Přehled uvedený na webových stránkách ministerstva vnitra obsahuje čísla tiskopisů voličských průkazů od roku 2014, kdy byly zavedeny jednotné tiskopisy s ochrannými prvky proti padělání. V seznamu jsou tak uvedena čísla všech tiskopisů voličských průkazů, jejichž ztrátu nebo odcizení obecní úřady ministerstvu vnitra od roku 2014 v souladu s metodikou nahlásily,“ dodala Nováková.

Podle zmíněného seznamu se největší množství volebních průkazů ztratilo z jabloneckého magistrátu. Konkrétně by mělo jít o 860 tiskopisů. Jako ztráta jsou ovšem označovány také skartace, ke které došlo v tomto případě. „Předně nejde o údaj, který by se týkal letošních voleb. Jde o formuláře na voličské průkazy z roku 2013. Tenkrát se nechaly čisté a dosud nepoužité na našem magistrátu skartovat, protože měly nějakou vadu. Vše bylo na ministerstvo řádně nahlášeno v roce 2016. V evidenci jsou tyto formuláře vedeny jako ztracené, což vede, jak je vidět k zavádějícím informacím a zbytečnému poplachu. Formuláře tudíž neexistují a nemohou být zneužity,“ potvrdila redakci mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová.

Podle dnešního vyjádření ministerstvo vnitra znovu upozorní krajské úřady na existující přehled ztracených tiskopisů a poskytne jim informace, jak mohou obce postupovat v případě pochybností o pravosti voličského průkazu.

„Zdůrazňujeme, že v žádném případě nedochází k hromadným ztrátám hotových voličských průkazů, na základě kterých by voliči mohli hlasovat. Ztracené tiskopisy nemají všechny náležitosti a nelze je jako voličský průkaz použít,“ uzavřela Nováková.

Foto Decin.cz

Štítky Jablonec nad Nisou, volební průkaz, volby, Markéta Hozová, voličský průkaz, ministerstvo vnitra, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Můžou výsledek voleb ovlivnit ztracené voličské průkazy? Ministerstvo to vyvrací, média šíří polopravdu  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.