Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Za čtyři roky se Liberci nepodařilo posunout velké investice, kritizuje opozice

Za čtyři roky končícího volebního období se v Liberci radniční koalici Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS nepodařilo podle opozice posunout velké investice, jako je rekonstrukce plaveckého bazénu nebo příprava výstavby tramvajové trati na největší liberecké sídliště Rochlice. Koalice shodila řadu připravovaných projektů od parkovacího domu u autobusového nádraží přes kompostárnu po obnovu lesů na Ještědu, řekl opoziční zastupitel a lídr kandidátky Liberec otevřený lidem (LOL) Jaromír Baxa.

„Navzdory volebním slibům také klesaly peníze na údržbu veřejných prostranství, na zeleň a dětská hřiště. Na další období je připravena řada projektů ve veřejném prostoru v centru města, na projekty pro ostatní části města se ale až na výjimky zapomíná. To se týká především sídlišť," doplnil Baxa. Koalici se podle něj také nepodařilo snížit zadlužení krajského města o 400 milionů korun, jak Starostové slibovali před minulými volbami.

Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) připustil, že ne všechno, co bylo v minulém volebním programu, se podařilo realizovat. Před čtyřmi lety mělo uskupení, které jde znovu do voleb s podporou KDU-ČSL a TOP 09, v programu 181 bodů, zhruba dvě třetiny z nich se podle primátora podařilo splnit nebo aspoň nastartovat. „Řada těch bodů byla i s výhledem až do roku 2030, ne všechno se dalo stihnout, své udělala i koronavirová pandemie a teď válka na Ukrajině," řekl Zámečník.

Rekonstrukce bazénu nebo výstavba nového pavilonu urgentní medicíny v Liberci tak zůstávají úkoly pro další volební období. Město by podle Zámečníka mělo také jednat o převzetí a obnově lanovky na Ještěd, která od loňské havárie nejezdí. Projekt parkovacího domu u nádraží a celé řešení dopravního uzlu převzal Liberecký kraj, místo kompostárny plánuje Liberec ve spolupráci s Jabloncem nad Nisou, Libereckým krajem, libereckou teplárnou a Severočeskými vodovody a kanalizacemi vybudovat bioplynovou stanici.

Zadlužení krajského města se v posledních letech výrazně snížilo. O první refinancování dvoumiliardového dluhu se na konci minulého volebního období postarala předcházející koalice Změny pro Liberec a ANO. Z 2,017 miliardy korun se tak zadlužení snížilo v roce 2018 na 1,754 miliardy korun. Další refinancování prosadila loni nová koalice, směnečný program nahradil úvěr, doba splácení se prodloužila o deset let do roku 2035. Městu se ale uvolnily ruce, zatímco v předchozím období ručilo za úvěr majetkem v minimální hodnotě miliardy korun, nový úvěr je bez zajištění.

Refinancování úvěru považuje primátorův náměstek pro ekonomiku Zbyněk Karban (ANO) za největší loňský úspěch. „Samozřejmě nejdůležitější z dnešního pohledu je, že fixovaná sazba byla o čtyři procenta nižší, než je sazba aktuální. Tím město ušetří do roku 2025 zhruba 160 milionů korun," uvedl. Původní úročení bylo odvozené od šestiměsíční mezibankovní sazby PRIBOR, která je aktuálně na 7,34 procenta.

Kapitálové výdaje Liberce vzrostly v posledních čtyřech letech ve srovnání s předcházejícím obdobím o více než polovinu a překročily 1,5 miliardy korun. K největším investičním akcím patří rekonstrukce Liebiegova paláce na komunitní centrum, Opraveno bylo devět škol a 39 ulic. „Za úspěch také považuji, že se po 15 letech podařilo schválit nový územní plán Liberce a že se na něm shodli všichni zastupitelé napříč politickým spektrem," dodal Zámečník.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Bazén Liberec

Štítky ČR, volby, hospodářství, obce, Liberecký, Liberec, projekt, ANO 2011, koalice, funkční období, Liberecký kraj, Jaromír Baxa, Ještěd, ODS, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za čtyři roky se Liberci nepodařilo posunout velké investice, kritizuje opozice  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.