Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zastupitelé budou schvalovat přestavbu bazénu za miliardu. Zbytečně nákladné, kritizuje opozice

Po letech příprav se blíží začátek rekonstrukce libereckého bazénu. Náklady se mají vyšplhat na více než miliardu. Připravovanou veřejnou zakázku budou na čtvrtečním zastupitelstvu schvalovat liberečtí zastupitelé. A zřejmě půjde o emotivní diskusi, opoziční Liberec otevřený lidem (LOL) zakázku odmítá.

Vedení města chce veřejnou zakázku na stavební úpravy plaveckého bazénu zadávat v otevřeném nadlimitním řízení. Její hodnota se vyšplhala už na miliardu a 74 milionů bez daně.

„Po téměř pěti letech příprav projektové dokumentace a více než půl roku příprav zadávací dokumentace předkládám do zastupitelstva města materiál, kdy úkolem zastupitelstva bude rozhodnout, že chceme začít s rekonstrukcí podle schválené projektové dokumentace. Projekt je připraven v duchu předchozích rozhodnutí vedení města a tento materiál je dovršením těchto kroků. Věřím, že na něm bude shoda, a začneme s rekonstrukcí podle předloženého harmonogramu,“ říká náměstek primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu Petr Židek (ODS).

Tak jednoduché to ale zřejmě nebude, materiál na zastupitelstvu zřejmě schválen bude, protože vládnoucí koalice má pohodlnou většinu, minimálně od opozičního Liberce otevřeného lidem si ale bude muset znovu vyslechnout, že celá oprava bazénu by šla udělat jinak.

Podle zastupitelky Zuzany Kocumové (LOL) vlastně vůbec není tak jasné, že by bazén musel být tak nákladně rekonstruován. „Od vedení města opakovaně zaznívalo, že bazén je v havarijním stavu. Proto jsme si vyžádali statický posudek, který toto tvrzení dokládá. Po asi třech týdnech čekání jsme místo něj dostali směšný materiál s názvem „Statické posouzení“, kde je dohromady asi 3,5 stránky textu a kromě vyjmenování částí bazénu, o kterých víme, že by byly potřeba zrekonstruovat, v něm není ani slovo o tom, že by byl bazén v havarijním stavu,“ uvedla.

Zástupci LOL pak již dlouhou dobu navrhují řešení postupnou rekonstrukcí bazénu s tím, že návrh města je zbytečně nákladný. „Zásadní problém je protékající bazénová vana. Ta se musí vyměnit, v jiných městech tuto operaci zvládají za náklady okolo 50 milionů. Spolu s tím by se měly vyměnit narušené betonové konstrukce pod bazénem a pochopitelně i vodou poškozená technologie umístěná pod bazénem,“ doplnil zastupitel Jindřich Felcman (LOL).

To by podle něj zabralo jedno léto. Poté by se podle něj mohlo postupně pokračovat v dalších pracích – opravě střechy, výměně obvodových střech nebo rekonstrukci šaten. „Zkrátka starat se o svůj majetek jako řádný hospodář, majetek postupně opravovat a nevymýšlet přestavbu, na kterou nemá město peníze,“ dodala Kocumová.

Práce finance jsou totiž dalším problémem. Město si na bazén plánuje půjčit 750 milionů korun. „Liberci stále chybí do splacení dluhů z éry Kittnera a spol. 1,47 mld. Kč, každý rok na splátkách a úrocích platíme 200 milionů, které chybí jinde. Zrovna v době, kdy se kvůli inflaci a tudíž navýšeným daňovým příjmům mohlo město začít trochu nadechovat, zarazí do svého rozpočtu novou sekyru,“ upozornil zastupitel Jaromír Baxa (LOL).

Splácení zvládneme, říká primátor

Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro LK) by ale město mělo splácení zvládnout. „Naše současné splátky jsou, včetně úroků, ve výši 200 milionů ročně. V případě, že bychom si vzali úvěr na bazén, tak bychom spláceli 250 milionů ročně. To znamená těch 50 milionů korun navíc, si myslím, že by město a rozpočet zvládlo," řekl již dříve primátor.

V plánu je kompletní rekonstrukce areálu, která si vyžádá jeho uzavření na dva roky. Práce začnou nejdřív v lednu příštího roku. Firmu, která rekonstrukci bazénu provede, zatím město nevybralo. Soutěž vyhlásí až po čtvrtečním zastupitelstvu a výsledku hlasování. Zbývající náklady rekonstrukce bazénu by město rádo zaplatilo z dotací. Od Libereckého kraje by chtělo získat 150 milionů. „Protože do bazénu chodí i řada lidí mimo Liberec," řekl primátor. O 150 milionů korun chce město žádat i Národní sportovní agentury a obdobnou částku získat také z operačního programu životní prostředí. Primátor zároveň míní, že by rekonstrukce bazénu s ohledem na vývoj na stavebním trhu mohla stát méně než odhadovaných 1,2 miliardy bez daně. „Ceny stavebních hmot zase mírně klesají, takže aktuální cena bazénu by měla být 1,1 miliardy korun," uzavřel.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky bazén, bazén liberec, liberec, rekonstrukce, plavání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když tu není nikdo, kdo má koule, tak budu klidně poslední: Pakáž zasr*aná sedí radnici! Jeden větší ču*ák než druhej!

Středa, 28. června 2023, 22:29Odpovědět

Zastupitelé budou schvalovat přestavbu bazénu za miliardu. Zbytečně nákladné, kritizuje opozice  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.