Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Primátor chce kvůli korupční kauze prověřit městské zakázky. Opozice požaduje jeho odstoupení

Měl by primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK) kvůli korupční kauze na radnici odstoupit? Opoziční Liberec otevřený lidem (LOL) jej k tomu vyzval, podle hnutí nejde jen o problém obviněného exnáměstka Židka (ODS), ale celé koalice. Primátor ale výzvu k odstoupení odmítá, naopak chce prošetřit městské zakázky, o které se policie zajímá.

Podle LOL není kauza na radnici selháním jedince, tedy exnáměstka Židka. „Všechna rozhodnutí zvýhodňující společnost Syner nemohl Petr Židek dělat sám. Byl jen jeden člen z celkem jedenáctičlenné rady. Je alibismus ostatních koaličních stran, když se veškerou vinu snaží nyní shodit pouze na něj,“ uvedl předseda zastupitelského klubu LOL Jindřich Felcman.

Podle opoziční zastupitelky Zuzany Kocumové (LOL) je těžko pochopitelné, že primátor ODS i přes její pověst v Liberci dvakrát přivzal do koalice. „Byť ty čtyři hlasy ODS v široké koalici z roku 2018, ani z roku 2022, pro zajištění většiny nepotřeboval. V roce 2022 mu pak dal dokonce na starost největší stavební zakázku v novodobých dějinách města, miliardovou opravu libereckého bazénu,“ uvedla.

Podle LOL by tak Zámečník měl vyvodit osobní odpovědnost a odstoupit. „Primátor Zámečník buď při tvorbě koalice projevil poslušnost místním zákulisním hráčům, nebo naivitu a hloupost. Oboje představuje zásadní politické selhání. Toto selhání je navíc zesíleno současným postupem, kdy není schopný na aktuální krizi adekvátně reagovat,“ doplnil Felcman s tím, že návrh na odvolání předloží na čtvrtečním zastupitelstvu města.

Primátor ale odstupovat nehodlá. „Nejsem vyšetřován ani obviněn. Jestli bylo nějaké pochybení, tak to bylo u koaličního partnera, a tam jsme okamžitě v celé koalici vyvodili jasný důsledek, a to je, že jsme jim vypověděli koaliční smlouvu," řekl ČTK.

Zopakoval, že podle něj jde o individuální selhání, i když s tím opozice nesouhlasí. „Nic zatím nenasvědčuje tomu, že by šlo o cokoli jiného, než jejich individuální selhání. Protože například i systém zadávání a kontrol veřejných zakázek máme přísnější, než vyžaduje zákon. Na radnici pracují stovky profesionálů a poctivců z řad úředníků i zastupitelů, kteří si nezaslouží být obviňováni z nějakých nekalostí,“ uvedl.

Sám primátor také zadal kontrolu veřejných zakázek, o které se policie zajímá. Zároveň se písemně obrátil na státní zastupitelství a Policii ČR, které žádá o spolupráci a stanovisko, zda město může v souladu se zákony ČR dál pokračovat v přípravě projektů a zakázek, včetně chystané komplexní rekonstrukce městského plaveckého bazénu.

Odbor kontroly má nyní za úkol se zaměřit například na veřejné zakázky odboru majetkové správy, kde působil dosavadní a nyní vyšetřovaný vedoucí. „Mimořádná kontrola je první fáze prověřování. Současně máme příslib pomoci od respektované protikorupční organizace Transparency International, kterou jsem rovněž požádal o spolupráci,“ uvedl Zámečník.

Podle něj to ale neznamená, že by město přestalo fungovat. „Ročně naši zaměstnanci vyřizují několik set veřejných zakázek a máme kvalitní systém na to, abychom snížili riziko, že dojde k jejich zneužití. Ostatně, vloni nás kontrolovala organizace Oživení právě kvůli veřejným zakázkám a ve srovnání s ostatními městy, jsme v jejím žebříčku dopadli nadprůměrně. Od okamžiku, kdy Policie ČR provedla zákrok, jsem přijal celou sérii kroků a opatření, abychom měli jistotu, že neselhal systém, ale jednotlivci,“ dodal.

Zámečník chce prověřit i zakázku na rekonstrukci bazénu. „Kromě toho jsem požádal také o to, zda bych mohl být zbaven mlčenlivosti, kterou jsem detektivům Národní centrály organizovaného zločinu (NCOZ) v souvislosti se zásahem podepsal. V roli primátora mám povinnost směrem k občanům, ale i kolegům v radě a zastupitelstvu, kteří se mě ptají, jaké kroky v této věci činím. Na řadu jejich dotazů bohužel nemohu opovědět, ačkoliv bych rád. Porušil bych tím právě slib mlčenlivosti,“ vysvětlil.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky liberec, radnice, korupce, kauza, policie, zámečník, primátor, lol, odstoupení, opozice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Kontroverz

Ad bazén: Jaký je sázkový kurz na to, že skončí podobně jak Půtovic Jubilejní kostel, tj. v prdeli, a po letech dojde na definitivní zbourání? Mimochodem, kdo sesadí tu hejtmanskou svini na Kraji a pošle ho do kriminálu? Hledá se neposraný soudce.

Pondělí, 22. dubna 2024, 22:18Odpovědět

Karel Kontroverz

Na plnou hubu: Zámečníku, sbalte si kufry a vypadněte. Měl jste možnost odejít jakžtakž bez ostudy. Teď už na výběr nemáte. Rozumíte? Nemáte. Zmizte! Za další: Kdo rozhodl Liďáky? Brex má spojení na Metrostav DIZ (viz třeba jednatel tři roky nazpět, blik), CL-Evans (jo, to jde za Kraje a Půtou) je dcerka Syneru, atd. A žádám zpětné rozkrytí zakázek jako Jubilejní kostel + Uran + Rychtářská + parkoviště Pastýřská + parkoviště Kraje + nemocnice + Liebieg + Liďáky (Brex = Metrostav, DIZ to je fuk), Perštýn + nemocnice + náplavka (CL-Evans = Syner). Je za tím jeden člověk, že jo primátore? Zastupitelé si to možná nemohou dovolit, nebo nechtějí na plná ústa říct: Zámečníku, táhni do hajzlu! A sbal si Janďourka a Šolce. Langr si napíše další diplomku, a pak půjde propagovat Henleina do prdele. Pakáž zasraná.

Pondělí, 22. dubna 2024, 22:14Odpovědět

Primátor chce kvůli korupční kauze prověřit městské zakázky. Opozice požaduje jeho odstoupení  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.