Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Volby 2014: V Liberci budou voliči vybírat z 15 kandidátek

V Liberci budou v podzimních komunálních volbách voliči vybírat z 15 kandidátek, před čtyřmi lety jich měli na výběr o dvě méně. V sousedním Jablonci bylo pro říjnové volby zaregistrováno 13 kandidátek stran a hnutí, o tři víc než v roce 2010.


V Liberci sestavily pro komunální volby kandidátky všechny parlamentní strany. Do voleb jdou znovu všechny strany, které v roce 2010 v Liberci uspěly s výjimkou Věcí veřejných. Jejich tehdejší lídr Petr Černý však sestavil vlastní kandidátku Nový směr. Samostatnou kandidátku sestavila i KDU-ČSL, která šla před čtyřmi lety v Liberci do voleb pod hlavičkou uskupení Liberec občanům. Toto uskupení už lidé na kandidátce nenajdou, navazuje na něj ale kandidátka Starostů pro Liberecký kraj. Unie pro sport a zdraví kandiduje letos pod hlavičkou PRO Sport a Zdraví. Svou kandidátku má i TOP 09, která ji před čtyřmi lety kvůli vnitřním neshodám stáhla. Se svou stranou Liberec ještě žije bude bojovat o přízeň voličů současný zastupitel za ČSSD Roman Šotola.

Před čtyřmi lety vyhrála komunální volby v Liberci Změna pro Liberec, když jí hlas dalo 20,63 procenta voličů. V 39členném zastupitelstvu získala devět mandátů, za ní skončila ODS s osmi mandáty, následovaná ČSSD se sedmi. Šest míst v zastupitelstvu získalo hnutí Liberec občanům. Po třech mandátech mají komunisté, Unie pro sport a zdraví a Věci veřejné. Dnes v krajském městě vládne menšinová koalice tvořená ČSSD, hnutím Liberec občanům, třemi zastupiteli zvolenými za Věci veřejné a dvěma z Unie pro sport. Primátorkou je Martina Rosenbergová (ČSSD), která bude svůj post na podzim obhajovat.

Také v sousedním Jablonci nad Nisou, který je statutárním městem od loňského roku, postavily samostatné kandidátky všechny parlamentní strany. S výjimkou Věcí veřejných tam znovu kandidují všechny strany, které před čtyřmi lety uspěly. Tehdejší lídr Věcí veřejných Pavel Žur vytvořil nové uskupení Nová budoucnost pro Jablonec. Dalšími nováčky jsou například Úsvit přímé demokracie, ANO 2011 či Změna pro Jablonec.

V sousedním Jablonci nad Nisou uspělo v roce 2010 šest stran. Zvítězila ODS, pro kterou hlasovalo 26,15 procenta voličů. Získala devět mandátů v 30členném zastupitelstvu. Za ní skončilo uskupení Domov nad Nisou s osmi mandáty a společně vytvořily vládnoucí koalici. ČSSD skončila třetí s pěti mandáty, za ní TOP 09 se čtyřmi. Po dvou mandátech získali komunisté a Věci veřejné. Primátorem je Petr Beitl z ODS, který bude v říjnu znovu usilovat o post primátora.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Koho budete volit v komunálních volbách 2014 v Liberci?

Celkem hlasovalo2225 čtenářů

Štítky Liberec, Jablonec nad Nisou, Věci veřejné, volby, komunální volby, ČSSD, ODS, TOP 09, Petr Černý, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Asi poprvé to v Liberci nehodím ODS, prostě proto, že Červinka není Kittner.. to byla jiná liga :-)

Sobota, 23. srpna 2014, 14:25Odpovědět

Volby 2014: V Liberci budou voliči vybírat z 15 kandidátek  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.