Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obchodní dům Brouk a Babka přišel o svůj původní nápis. Nahradí ho logo skateshopu

Další kus historie Liberce pomalu ale jistě mizí. Obchodní dům Brouk a Babka, který v loňském roce oslavil osmdesát let od otevření, mění svou tvář a to velmi výrazně. K údivu kolemjdoucích byl během dneška demontován nápis Brouk a Babka, který nahradí logo firmy SnowBitch. To vše i přesto, že byl obchodní dům zapsán v roce 1958 na seznam kulturních památek. Na nepříliš vkusnou úpravu dnes upozornili liberečtí architekti Mjolk.

„Tak tohle si zaslouží trochu nenávisti. Brouk a Babka, jeden z nejkrásnějších prvorepublikových domů v Liberci dostává pořádnej kotel, kterej nezachrání ani blížící se Vánoce. Du si dát panáka vaječňáku a vyblejt se do záchoda,“ píšou architekti na svém facebookovém profilu k fotografii, která zachycuje úpravy obchodního domu.

Komentáře na sebe nenechaly dlouho čekat. „Je to bizár a prasárna. V tom souhlasím vidím i druhou rovinu. Ten dům jsem víc jak 5 let spravoval a předchozí majitel ho nechával vesele chátrat a upadat. Pokud nový majitel dům oživí a začne se o něj starat, beru to jako přínos. Ale odstranění toho nápisu, je na můj vkus docela vysoká daň za tuto záchranu,“ napsal k fotografii liberecký realitní makléř Zdenek Milfajt.

Majitel nově vznikajícího obchodu SnowBitch a zároveň majitel obchodního domu Brouk a Babka chce podle svých slov budově vrátit původního ducha. "Mým záměrem je vrátit do domu původního obchodního ducha, s kterým byl tento dům v třicátých letech minulého století postaven," říká Lukáš Puchta.

S úpravou nesouhlasí Národní památkový ústav (NPÚ). Podle ředitele libereckého územního odboru Miloše Krčmáře s Národním památkovým ústavem nový majitel vůbec nejednal. "Jedná se o věc, která proběhla bez vědomí NPÚ i orgánu památkové péče na městě. Jde o velkou degradaci celkového vyznění jedné z nejvýznamnějších funkcionalistických památek Libereckého kraje. Věc již řeší naši pracovníci ve spolupráci s oddělením památkové péče na magistrátu. NPÚ nebude souhlasit s demontáží původního loga a nahrazením loga nového, navíc anglickým vulgarismem," doplnil Miloš Krčmář.

Obchodní dům Brouk a Babka v Pražské ulici v Liberci je funkcionalistická budova dokončená roku 1936. Šestipodlažní stavba s železobetonovou nosnou konstrukcí byla postavena na místě bývalého hostince Zur Sandwirt podle projektu Jana Gillara. Jedinečným rysem jsou téměř nedotčené interiéry zachované včetně části původního mobiliáře. Obchodní dům je od roku 1958 zapsán v seznamu kulturních památek.

Foto Mjolk

Štítky Liberec, Brouk a Babka, kulturní památka, Snow Bitch, obchodní dům, nápis, dům, Národní památkový ústav, Miloš Krčmář, Vánoce, Jan Gillar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchodní dům Brouk a Babka přišel o svůj původní nápis. Nahradí ho logo skateshopu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.