Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Desné začala oprava hřbitova. Staré německé náhrobky skončily v zavážce

Zanedbaný hřbitov v Desné v Jizerských horách prochází v těchto dnech opravou. To je jistě dobrá zpráva, jenže samotná rekonstrukce už je problematičtější. Stavební firma totiž staré německé náhrobky navozila na zavážku nedalekého domu, který se také rekonstruuje. Na případ upozornila TV NOVA.

„Mám z toho husí kůži, připomíná to poválečnou dobu, kdy se rabovaly německý hroby,“ řekl Tomáš Havelka, jeden z obyvatel města. „Je mi jedno, jestli to jsou Němci nebo kdokoliv, tohle se dělat nemá,“ přisadila si další.

Desná začala hřbitov rekonstruovat v těchto dnech, samotný areál už opravy potřeboval, právě odstraněním starých náhrobků vznikne místo na nové hroby. Jenže jejich odstranění je velmi necitlivé.

Město ale prý o tomto postupu firmy nevědělo a celou situaci chtělo prošetřit. „Musím zjistit, jak to vypadá, proč to tam dovezli. Takže k tomu teprve budeme zaujímat stanovisko," uvedl pro NOVU tajemník městského úřadu Jaroslav Müller.

Zástupci města po zjištění situace přislíbili, že náhrobky ze zavážky firma vyjme a převeze k likvidaci. Podle našich informací ale byly ještě ve středu večer stále na místě. „Před chvílí jsem jel kolem a nic se nezměnilo, všechno leží tak, jak to tam bylo už v úterý,“ dodal ve středu po 21. hodině Tomáš Havelka.

Autoři | Foto Tomáš Havelka

Štítky Desná, hřbitov, náhrobky, zavážka, oprava, TV Nova, Jizerské hory, Jaroslav Müller

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Desné začala oprava hřbitova. Staré německé náhrobky skončily v zavážce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.