Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Padlý voják a kynolog z Hrádku pracoval srdcem, říká podplukovník Andrej Vítek

Zesnulý voják Tomáš Procházka, který padl při útoku v Afghánistánu, byl výborným vojákem, kynologem, ale také parťákem pro své kolegy.

Tomáš Procházka byl příslušníkem Centra vojenské kynologie - Chotyně, kde na něj budou ještě dlouho vzpomínat. „Rád bych vyjádřil zejména upřímnou soustrast rodině, blízkým a kamarádům, a samozřejmě i brzké uzdravení dalším dvěma zraněným vojákům,“ sdělil náčelník centra pod Grabštejnem Andrej Vítek.

Podle jeho slov byl padlý voják výborný profesionál, a to jak ve vojenské, tak v kynologické části. „Svou práci po celou dobu své služby, tedy přibližně sedmnáct let, vykonával srdcem. To se odráželo i na jeho skvěle vycvičených psech,“ komentoval podplukovník. Dle něj mezi psovodem a psem musí být důvěra, a ta u Tomáše Procházky a jeho psů nechyběla.

Se svými psy se Tomáš Procházka věnoval vedle práce pro armádu také kynologickým soutěžím. „Samozřejmě měl i aktivity v civilu, například mondioring. Ve službě měl psa vycvičeného na strážní službu a psa specialistu na výbušniny,“ dodal Vítek. Zesnulý voják navíc pomáhal připravovat i psy pro ostatní kolegy.

Nejen Centrum vojenské kynologie, ale celá kynologie Armády ČR tak přišla touto smutnou událostí o skvělého profesionála. Pes, který byl v době útoku po boku Tomáše Procházky podle dostupných informací neutrpěl zranění, zatím ale není jasné, co se s ním bude dít.

Úctu padlému vojákovi vyjadřují lidé i na jeho profilu na sociální síti. „Člověk s velkým srdcem. Upřímnou soustrast rodině.“ „To není možný. Byl jsi jeden z nejlepších lidí, co jsem potkal!“ Podobnými větami se plní facebooková zeď zesnulého kynologa.

Foto Facebook Tomáše Procházky

Štítky voják, Tomáš Procházka, kynolog, Hrádek nad Nisou, Chotyně, psi, pes, Afghánistán, Armáda České republiky

Padlý voják a kynolog z Hrádku pracoval srdcem, říká podplukovník Andrej Vítek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.