Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberecké krematorium slaví stoleté výročí. Chystá speciální komentované prohlídky

Zajímá vás, jak vypadá zázemí libereckého krematoria? První budova svého typu u nás slaví sto let od vzniku a v sobotu 27. října se otevře veřejnosti. Připraveny jsou speciální komentované prohlídky, jejich kapacita je ale omezena. Časové vstupenky si lze zarezervovat na webu evstupenka.cz.

Stavba drážďanského architekta Rudolfa Bitzana byla dokončena už v roce 1916, na jaře zde byla zkušebně zpopelněna dvě mrtvá zvířecí těla. Slavnostní otevření pak proběhlo 23. srpna 1917 za znění tónů předehry k opeře Richarda Wagnera Parsifal.

Krematorium ale svou funkci plnit nemohlo, od magistrátu nedostalo povolení k provozu. To se změnilo až s rozpadem monarchie. Prvním zpopelněným byl dne 31. 10. 1918 liberecký měšťan Robert Jahn. Do konce roku pak bylo zpopelněno dalších 82 zemřelých.

Krematorium se stalo součástí historie. V období nacistické okupace zde byli zpopelněni studenti popravení po nepokojích 17. listopadu 1939, zemřelí vězni z koncentračního tábora v Rychnově u Jablonce nad Nisou i popravené oběti libereckého gestapa.

Konaly se zde i dvě velké tryzny občanů zastřelených v prvních dnech srpnové okupace v roce 1968, na jedné z nichž mimo jiné promluvil náš bývalý prezident Václav Havel a herec Jan Tříska.

Velkou proměnou prošlo krematorium v roce 1973, kdy byla provedena rozsáhlá přístavba. Poslední změnou pak budova prošla v roce 1994. Od počátku provozu tu bylo zpopelněno téměř dvě stě tisíc zemřelých.

Komentované prohlídky krematoria

10, 11 a 13 hodin
Vstup zdarma
Rezervace na evstupenka.cz

Autoři | Foto

Štítky krematorium, Liberec, den otevřených dveří, Richard Wagner, Robert Jahn, Václav Havel, Jan Tříska, Rychnov u Jablonce nad Nisou

Liberecké krematorium slaví stoleté výročí. Chystá speciální komentované prohlídky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.