Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V TENTO DEN: Pětatřicet let od děsivé srážky tramvají mezi Libercem a Jabloncem. Zranily se desítky lidí

Bylo 31. května 1983. Úplně normální den. Jenže to se brzy změnilo. Řidič tramvaje udělal chybu. Nepočkal na protijedoucí tramvaj a vyrazil směrem z výhybny v Zeleném Údolí na Jablonec. Přímo na mostě došlo ke srážce. Na výročí upozornil Boveraclub, který se veřejné dopravě věnuje dlouhodobě.

Zraněných jsou desítky. Jako zázrakem vyváznou oba řidiči, většina zranění je dokonce lehčích, některá jsou ale těžká. Pacienty rozváží sanitky do nemocnic. Tramvaje mají po srážce kabiny zdemolované.

A co se tehdy vlastně stalo? Řidič tramvaje číslo 40 při křižování ve výhybně v Zeleném Údolí nečeká na posilu s vozem číslo 42 a vyráží směrem do Jablonce.





Ke srážce dochází přímo v oblouku mostu. Tramvaje brzdí až v poslední chvílí, v místě tehdy bránila ve výhledu vegetace. Po nehodě se opět mluví o zabezpečení trati mezi městy, trvá to ale ještě deset let. Mezi tím dojde ještě k několika srážkám, už ale ne tak vážným.

Od poloviny devadesátých let je trať elektronicky zabezpečená. V případě, že proti sobě tramvaje vyjedou, zabezpečovací systém vypne napájení v troleji.

Autoři | Foto Boveraclub

Štítky srážka, tramvaj, v tento den, nehoda, Zelené údolí, Jablonec, Liberec

V TENTO DEN: Pětatřicet let od děsivé srážky tramvají mezi Libercem a Jabloncem. Zranily se desítky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.