Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

MDŽ se u nás stále slaví, oblíbené jsou tulipány, růže i prvosenky

Každý Čech loni v průměru podle statistik Svazu květinářů a floristů ČR utratil za květiny 1183 korun. Jedním ze svátků, kdy se kupují květiny nejvíce, je po Valentýnu a Dni matek i Mezinárodní den žen (MDŽ), který připadá na tuto neděli. Lidé v současnosti nekupují již tolik karafiáty, které mají neprávem punc komunistických květin, ale třeba prvosenky, které nyní kvetou, řekl předseda svazu Jiří Horák.

„Letošní rok by mohl kvůli počasí květinářům přát, protože lidé mají o květiny menší zájem, pokud venku na MDŽ mrzne," řekl.

Karafiáty byly před Sametovou revolucí podle Horáka hojně používané, protože tehdy v obchodech podle něj prakticky nic jiného z květin s výjimkou tulipánů a narcisů nebylo. „Dnes je prodej celoroční a nabídka je daleko větší. Od růží až po orchideje nebo exotické rostliny," dodal. Karafiáty se podle něho už nyní v ČR ve velkém nepěstují.

To, že alespoň o dovozové karafiáty mají lidé před MDŽ zájem, potvrdila i jednatelka sítě květinářství Belles Fleurs Jana Vyhnalová. Kromě retro rudé varianty s asparágusem část populace volí také karafiáty modernější lososové nebo fialové barvy. „Samozřejmě mezi hity MDŽ jsou tulipány a ani poptávka po růžích v různých délkách 40cm - 80cm nezaostává," dodala. Podle ní roste zájem o květiny na MDŽ také ze strany firem.

Na tento svátek se ale nekupují jenom květiny, zvýšený zájem je podle mluvčí Kauflandu Renaty Maierl také o bonboniéry. Podle mluvčího obchodů Albert Jiřího Marečka například proti Valentýnu oslovuje MDŽ mírně rozdílnou skupinu zákazníků, proto se také liší hlavní nákupní artikly.

„Na Valentýna jsou nejpopulárnější luxusní bonboniéry, plyšové hračky, ale také kondomy či sekty nebo prosecco. U Mezinárodního dne žen se navyšují tržby u bonboniér tradičních značek a tichých vín. Po oba svátky si pak zákazníci chodí na našich prodejnách pro květiny. U vybraného sortimentu pak rostou tržby o desítky procent," uzavřel.

Mezinárodní den žen se slaví jako připomínka demonstrace newyorských dělnic z 8. března 1908 proti těžkým pracovním a životním podmínkám. MDŽ si lidé poprvé připomněli v roce 1911 v několika zemích Evropy řadou manifestací, ovšem tehdy to bylo ještě 19. března.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky mdž, den žen, květiny, růže, tulipán, Mezinárodní den žen, Den svatého Valentýna, Jiří Horák, Česko, Den matek, Sametová revoluce, Kaufland

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MDŽ se u nás stále slaví, oblíbené jsou tulipány, růže i prvosenky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.