Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sinice zhoršily vodu v Hamerském jezeře. Po lijácích se ale kvalita zlepšuje

Vodu v Hamerském jezeře zhoršily sinice. Podle hygieniků není voda vhodná ke koupání pro citlivé osoby, jako jsou těhotné ženy, děti nebo alergici. Po koupání doporučují se osprchovat. Hamerské jezero patří k oblíbeným vodním plochám v Libereckém kraji, se sinicemi se potýká každoročně. Vyplývá to z informací, které zveřejnila Krajská hygienická stanice v Liberci na svých internetových stránkách.

„Na vině zhoršení kvality vody jsou bouřky s přívalovými dešti, které nás v minulém týdnu dvakrát zasáhly. Postupně se voda zase zlepšuje. Věřím, že rozbory, které se budou dělat v pondělí, to potvrdí," řekl starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák (NEZ). Loni byla v Hamru zhoršená voda na stupni tři od poloviny června a na konci července už kvůli sinicím nebyla vhodná ke koupání. Zákaz ale hygienici nevyhlásili.

Hygienici v kraji sledují kvalitu vody v 36 přírodních či umělých koupalištích. Většina vodních ploch v Libereckém kraji je podle hygieniků v pořádku. Na stupni tři na pětiškálové stupnici je od začátku sezony voda v Máchově jezeře, ani tam hygienici nedoporučují koupání citlivým jedincům.

Mírně zhoršená je voda rybníku Bažantník u kempu v Sedmihorkách, na koupalištích v Zákupech a v Nedamově u Dubé na Českolipsku. Znovu v pořádku je naopak voda přírodního koupaliště v Tanvaldu, kde před dvěma týdny nebyla voda vhodná ke koupání kvůli fekálnímu znečištění. Koupaliště ale zcela vypustili a znovu napustili čistou vodou.

Nevhodné ke koupání je od začátku sezony přírodní koupaliště v Chrastavě. Tam jde o dlouhodobý problém kvůli kolísavé kvalitě vody ve Vítkovském potoce, který ho napájí. Město plánovalo pro letošní sezonu novou bazénovou vanu a atrakce pro děti, na investici za 13 milionů korun ale nakonec kvůli nedostatku financí nedošlo. Připravený je tak zatím jen vrt, který bude po úpravách koupaliště napájet.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj, voda, jezero, koupání, Krajská hygienická stanice, Liberec, Milan Dvořák, Hamr na Jezeře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sinice zhoršily vodu v Hamerském jezeře. Po lijácích se ale kvalita zlepšuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.