Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kdy volat hasiče na roj včel nebo sršně? Mělo by jít jen o život ohrožující případy

Hmyz k přírodě samozřejmě patří. Někdy ale může být docela otravný nebo dokonce i nebezpečný. Jenže zdaleka ne vždy je nutné na pomoc volat hasiče. Od začátku května se v souvislosti s hmyzem obrátilo na hasiče pětadvacet osob.

Pracovníci operačního systému v takových chvílích musí na dálku posoudit, zda je výjezd jednotek požární ochrany opravdu nutný. V některých případech hasiči na místo nemuseli, místo toho bylo oznamovateli doporučeno kontaktovat příslušnou firmu.

Na tísňovou linku 150 by se lidé měli obrátit opravdu jen v nutných případech. „Jedná se například o situaci, kdy se hmyz nachází v místech pohybu většího množství lidí, jako jsou úřady, školy nebo parky,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Hložková. Dalším z případů, kdy je lepší přivolat hasiče, jsou roje v domě, na stromě nebo jinde, kde se nachází osoba s alergií na včelí bodnutí.

Naopak pokud je hmyz v odlehlé části pozemku, v budově ve výšce nad 3 metry a nikoho neohrožuje, pak je volání hasičů zbytečné. V tu chvíli je na místě kontaktovat speciální firmu, která se postará o odstranění hmyzu. Přitom je dobré mít na paměti, že nejlepší doba pro likvidaci je ráno a večer. „Když je to nutné, hasiči na místě provedou mechanickou nebo chemickou likvidaci,“ dodala mluvčí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Liberecký, hasiči, včely, hmyz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdy volat hasiče na roj včel nebo sršně? Mělo by jít jen o život ohrožující případy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.